TISKOVNA KONFERENCIJA GRADSKIH VIJEĆNIKA HDZ-a BELIŠĆE: Ugrožava li gradska deponija zdravlje i živote u Belišću?

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

BELIŠĆE Danas prije podne, ispred gradske deponije Belišće - Valpovo, na Starovalpovačkom putu održana je tiskovna konferencija gradskih vijećnika HDZ-a Belišće.

Na konferenciji je govorio gradski vijećnik Dragan Anočić, nakon konferencije primili smo priopćenje, koje prenosimo u cijelosti.

-Mi, vijećnici Hrvatske demokratske zajednice motivirani zahtjevima zabrinutih građana Grada Belišća i prigradskih naselja, a vezano za dovoz nepoznatih količina i vrste otpada na gradsku deponiju u Belišću, odlučili smo se javno prezentirati ovaj problem rekao je na početku konferencije Dragan Anočić.

-Cilj današnje konferencije jest dobivanje vjerodostojnih, istinitih odgovora na postavljena pitanja. Također, vođeni smo željom za zaštitom temeljnih korisnika usluge deponiranja komunalnog otpada, a to su građani i poslovni subjekti Belišća i Valpova s prigradskim naseljima i općinama koje redovito koriste usluge deponiranja.

Svjedoci smo da se unazad nekoliko godina neprekidno u Belišće doprema otpad nepoznatog sastava, u nepoznatim količinama i za nepoznati iznos novčane protunaknade, a sve iz raznih krajeva Hrvatske. Kako bismo dokazali navedenu tvrdnju predstavnicima medija smo ustupili fotografije kamiona s vidljivim registracijskim pločicama koje su fotografirali stanovnici Belišća, često puta zbog brzine prolaska kamiona Belišćani su osobnim automobilima pratili kamione, pa je dio fotografija snimljen iz vozila u pokretu. Tijekom prošle godine i u prvim mjesecima 2019. god. problem je eskalirao do te mjere da su nam na dnevnoj bazi počele stizati brojne fotografije zatvorenih kamiona šlepera i dampera kao i čitavih kolona šlepera sa smećem ispred glavnog ulaza na deponiju. Mi, oporbeni vijećnici iz redova HDZ-a u gradskome vijeću smo i ranije aktivno ukazivali na ovaj sve izraženiji problem. Tako smo s pozicije gradskih vijećnika na jednoj od ranijih sjednica gradskog vijeća zatražili od direktorice gradske komunalne tvrtke Kombel d.o.o. precizne informacije o navedenoj problematici, međutim ostali smo neugodno iznenađeni pristupom ovome problemu. Dobili smo krajnje neuvjerljiv odgovor da se radi o ''neopasnome granulatu'' koji služi za sanaciju gradske deponije smeća. Pitanje smo ponovili u siječnju ove godine, međutim odgovor da danas nismo dobili.

Zbog neodgovorne i podcjenjivačke retorike, zbog svjesnog uskraćivanja informacija od strane vodećih ljudi gradske Komunalne tvrtke kao i predsjednika skupštine društva, Gradonačelnika Belišća, nemamo spoznaje o čitavome nizu otvorenih pitanja:

  • postavlja se pitanje zakonske utemeljenosti ovakvog ponašanja kojemu svjedočimo unazad nekoliko godina?
  • također bitno je saznati koliku cijenu deponiranja otpada plaćaju građani a koliko pravne osobe koje pod velom tajne dovoze svoje smeće u Belišće te ima li u ovako postavljenome sustavu privilegiranih?
  • Mogu li odgovorni predstavnici Kombela dokazati da li se tuđi otpad koji godinama dolazi u Belišće, sortira i propisno zbrinjava te da li se poštuju sve propisane ekološke i zakonske norme u postupanju s istim a koje su definirane Zakonom o gospodarenju otpadom i dugim podzakonskim aktima? Imamo informacije da se otpad dovozi u različitom vremenu danju i noću te da se ubrzano istovara i zatrpava u kratkome vremenskome roku.
  • Postoje li čvrsti dokazi o eventualnoj toksičnosti otpada, jer nam nikada nije omogućen uvid u dokumentaciju, iako smo tražili na uvid prateće listove s ključnim brojevima otpada te pripadajućim odvagama? Među građanima kruže priče o tome da se na deponiji potencijalno odlaže i opasan medicinski i drugi otpad, međutim kako nemamo dokaza o tome molimo nadležne državne službe da provjere istinitost ovih navoda kako bi javnost saznala pravu istinu.
  • znamo da gradska deponija nema neograničeni kapacitet prijema otpada jednako kao i što znamo da ćemo jednom kada se taj kapacitet ispuni, biti u velikome problemu. Postavlja se pitanje gdje će i po kojoj cijeni Belišćani, Valpovčani i gospodarstvenici iz dvaju gradova i pripadajućih općina, odlagati otpad?

Nakon našeg ustrajnog inzistiranja da se čitav slučaj rasvijetli, aktualna gradska vlast je pokušala načiniti diverziju i pozornost javnosti usmjeriti na navodnu odluku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako će u Belišće u budućnosti dolaziti i otpad i Donjeg Miholjca, Našica i Belog Manastira nakon što se do kraja iscrpe mogućnosti deponiranja njihovih kapaciteta, a prije izgradnje Centra za gospodarenje otpadom. Prema našim provjerenim izvorima takvo nešto se niti približno ne događa i nije u planu još nekoliko godina. Također, ukoliko bi se to i dogodilo to bi bila samo privremena mjera do izgradnje Centra za gospodarenje otpadom.

Takva odluka se niti na koji način ne može dovesti u vezu s onime što se događa u Belišću, inzistiramo da odgovorni polože račune upravo o onome što se događa unazad nekoliko godina. Od odgovornih tražimo da bez skretanja pozornosti odgovore temeljem čega godinama u tajnosti dovoze smeće u Belišće? Registracijske pločice, a predstavljaju samo dio onoga što su građani uspjeli fotografirati jasno kazuju da otpad dolazi kamionima iz: Krapine, Slatine, Daruvara, Vukovara itd. Neslužbeno, priča se i o udaljenijim gradovima iz kojih se doprema smeće.

Na konferenciji su govorili i građani iz Belišća, stanovnici ulice koja završava na samome ulazu deponije i to:  Jozefina Podboj, Evica Kodrić, Ivan Pernjek, Željko Abramić, Ivan Dragomirović, Luka Buljan. Svi su izrazili zabrinutost za vlastito zdravlje kao i zdravlje svoje djece te svojih sugrađana. Građani su negodovali zbog dovoza velikih količina smeća u Belišće. Također postoj i neki logističko-tehnički problemi koji muče stanovnike prilazne ulice ka što su: preuska cesta, oštećenje bankina, loša drenaža, zaprljanja fasada muljem nakon pranja prometnice, otpad na cesti i travnatim površinama, velika brzina prometovanja kamiona i dr.

Građani Belišća i vijećnici HDZ-a u gradskome vijeću mole za pomoć svih nadležnih državnih institucija u utvrđivanju svih činjenica u navedenome slučaju. Nitko ne želi tuđe smeće u svome dvorištu, zaključuje se na kraju priopćenja koje je potpisao predsjednik GO HDZ Belišća, Dragan Anočić.