MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Ususret Međunarodnom Danu žena

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Forum žena Gradske organizacije SDP Valpovo, povodom Međunarodnog Dana žena, oglasio se priopćenjem koje donosimo u cijelosti.

Od svih ljudskih prava ustanovljenih i izborenih kroz stoljeća i koja danas predstavljaju neupitne ideale modernih demokracija, ostvarenje prava žena, njihovo širenje i napredak realizira se najsporije, najviše je podložno eroziji i najčešće se izigrava. Prava žena nerijetko ostaju ostvarena samo u teoriji koju od prakse i istinskog sadržajnog ostvarenja dijeli nepremostivi jaz.

Stanje i prava žena u Hrvatskoj danas svjedoče o tome više nego ikada.

Žene u Hrvatskoj danas potplaćene su radnice na nesigurnim radnim mjestima, njihov karijerni napredak nalik je beskrajnom maratonu u labirintu punom prepreka. I dok siromaštvo poprima žensko lice, one podižu djecu, skrbe o ovisnim članovima obitelji i nose sav teret kućnog neplaćenog rada. Plaće žena i dalje su manje od plaća muškaraca, one rade na lošije plaćenim poslovima i posljedično imaju znatno manje mirovine. Još uvijek je iznimno malo žena na rukovodećim položajima, dok je participacija u političkom životu uglavnom rezervirana za „muški klub“.

Rodno utemeljeno nasilje sve je brutalnije, stopa femicida raste iz godine u godinu, a nemar i nečinjenje institucija, žene i djevojčice žrtve nasilja,  iznova zlostavlja i zauvijek ubija njihovo povjerenje u one čija je zadaća da ih štiti.

Ni ona temeljna prava – pravo da odlučuje o svome tijelu i pravo na odluku o broju djece nisu zajamčena. Pravo na dostupan pobačaj izigrano je pravom na priziv savjesti, koje zamaskirano u obvezu poštivanja ljudskog prava, ne predstavlja ništa drugo doli nastojanje konzervativnih krugova da ograniči prava žena i njihovu ulogu svede isključivo na onu reproduktivnu.

Seksizam, koji je prisutan u svakoj sferi društva i prevlast rodnih stereotipa duboko su ukorijenjeni i tolerirani. Zato je više nego ikada potrebno dići svoj glas, hrabro i beskompromisno se suprotstaviti i oduprijeti diskriminaciji, ušutkavanju, marginalizaciji, poniženju i zanemarivanju.

Gradska organizacija i Forum žena SDP-a Valpovo  u svojim prostorijama  M. Gupca 11 organiziraju  7.ožujka 2019.g. u 18 sati  druženje žena uz prigodni domjenak.  U dopodnevnim satima na sam Dan žena  8.ožujka organiziramo i  tradicionalno darivanje sugrađanki prigodnim cvijetom.

 

SRETAN 8. MART – DAN ŽENA!!

                                                                                                                                                                                           GRADSKI ODBOR  SDP VALPOVO

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 523 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu