Škola u Vinogradcima natječe se za najljepši školski vrt u Hrvatskoj

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VINOGRADCI  U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih donatora, Hrvatska radiotelevizija i ove je godine raspisala natječaj za najljepše školske vrtove 2019. na koji se prvi put javila i jedna škola iz Valpovštine – Područna škola u Vinogradcima, koja djeluje u sklopu Osnovne škole Ivana Kukuljevića u Belišću.

Ova mala škola koja je ozbiljan kandidat za osvajanje prve nagrade u kategoriji Najljepša područna škola u RH već od 2010. godine počela je mijenjati vizure svoga školskog dvorišta prije svega zahvaljujući entuzijastičnoj učiteljici Meliti Vujičić, koja je odavno shvatila da uz standardne oblike obrazovanja u školi, djeci treba usaditi i drukčija životna znanja i vještine kroz praktičan rad, kako bi im pomogla u budućem životu, rastu i sazrijevanju.

- Od 26 godina radnog staža, u Područnoj školi u Vinogradcima radim čak 23 godine i tu nailazimo i na izvrsnu suradnju s roditeljima, ali i cijelim mjestom - kaže učiteljica Melita dodajući da su sve do 2018. godine uglavnom radili na održavanju posađenih biljaka i sadili nove. A onda je na TV-u vidjela natječaj za projekt Najljepši školski vrtovi te došla na ideju da bi se i njihova škola, iako mala, mogla prijaviti na njega, što su roditelji tada devet učenika u tri razredna odjela odmah objeručke prihvatili.

Male dječje ruke su zajedno s učiteljicom i roditeljima prionule poslu, pa su prvo dodatno uredili i obogatili kamenjar te cijelo školsko dvorište. Osim vrta obojili su i ukrasili njihovu drvarnicu (prostoriju u kojoj su se nekada držala drva za ogrjev školske zgrade) koja im trenutačno služi za skupljanje starog papira, ali i kao spremište. Od plastičnih automobilskih poklopaca kotača (ratkapa) napravili su cvjetove kojima su ukrasili ogradu dvorišta te vrt ukrasili mnoštvom različitog cvijeća te ljekovitog i začinskog bilja, pa je postao pravi praznik za oči za sve koji u njemu borave, ali i koji pokraj njega prolaze.

Sada pak prosudbenoj komisiji preostaje da nakon posjeta vrtovima od travnja do listopada ocijeni koliko su mali Vinogradčani i njihovi nastavnici i roditelji uspjeli u svom projektu uređenju školskog vrta autohtonim biljem svojega podneblja, te na završnoj svečanosti krajem studenoga u Zagrebu, dodijeli nagrade i priznanja najuspješnijima.

Bez obzira na rezultat na ovom natječaju, vrijedna učiteljica Melita, potaknuta golemom voljom i zanimanjem svojih učenika i roditelja za ovaj projekt, već najavljuje njegov nastavak.

  

L.Aničić