MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Održana videokonferencija ministara unutarnjih poslova i zdravstva Europske unije u organizaciji Europske komisije

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Uz to što redovito pratimo aktivnosti vezane uz suzbijanje širenja koronavirusa u našoj zemlji, donosimo o vijesti o zajedničkim naporimaunutar Europske unije.

U organizaciji Europske komisije jučer je održana  videokonferencija u svrhu zajedničkih konzultacija ministara unutarnjih poslova i zdravstva Europske unije, u prisustvu povjerenica Ylve Johansson (unutarnji poslovi), Stelle Kyriakides (zdravlje i sigurnost hrane) te povjerenika Janeza Lenarčiča (upravljanje krizama).

Povjerenik Lenarčič prvi se obratio sudionicima videokonferencije te pritom istaknuo kako će se danas sastati predstavnici civilne zaštite svih država članica. Na sastanku će Europska komisija iznijeti prijedlog za RescEU te je zamolio podršku svih članica za taj prijedlog.

Povjerenica Komisije za unutarnje poslove, Ylva Johansson, ponovno je istaknula kako su najvažniji zadaci ograničiti zarazu i zaštititi postojeće kapacitete: „Moramo usporiti svakodnevne kontakte, kako bismo usporili širenje virusa“. Napomenula je kako je koordinacija među državama članicama iznimno važna. Smjernice Europske komisije za upravljanje granicama jutros su usvojene i poslane članicama. Naglasila je da je DČ mogu odbiti ulazak u svoje zemlje, ali je važno da takve odluke budu proporcionalne te donesene u koordinaciji sa zdravstvenim sustavom. Ni u kome slučaju ne smiju biti donošene na osnovu nacionalnosti. Promet roba (hrana, lijekovi, medicinska oprema) je iznimno važan i ključno je da ne bude prekida na granicama. Na svim vanjskim granicama Europske unije postupci moraju biti jednoobrazni i koordinirani. Također je istaknula kako svaki napor mora biti poduzet kako bi se prekograničnim radnicima omogućio odlazak na posao.

Povjerenica Kyriakides također je naglasila kako je trenutno najvažnije usporiti širenje virusa što će dozvoliti zdravstvenim sustavima članica da se nose sa situacijom. Izvijestila je da danas kreće zajednička nabava maski, zaštitnih naočala i respiratora, a sutra setova za testiranje.

Napomenula je kako je iznimno važno da se ne ometa lanac opskrbe te je podsjetila da ono s čim se susreće jedna članica danas, sutra čeka sljedeću te da trebamo pokazati solidarnost.
Nakon uvodnih izjava povjerenika, sudionici su iznosili svoja iskustva, probleme i preporuke. Pritom je njemački ministar predložio da Komisija prikupi najbolja i najučinkovitija iskustva po pitanju suzbijanja širenja virusa i zaštite stanovništva te je također postavio pitanje exit strategije u slučaju sve češćega zatvaranja granica država članica.

Ministar Božinović na početku je svojega obraćanja istaknuo kako podržava sastanke ovoga tipa te da je razmjena mišljenja i iskustava iznimno korisna jer se svi suočavamo sa istim izazovom.

Izrazio je podršku smjernicama Europske komisije koje je povjerenica Johansson predstavila te se slaže kako je usklađenost u postupanju vrlo važna. Kazao je kako su se države u regiji ponijele koordinirano te da smo već uspjeli da promet roba počne teći bez značajnijih zastoja. Istaknuo je kako je Republika Hrvatska okružena ne samo državama članicama Europske unije, već i onima koje nisu članice, posebno državama zapadnoga Balkana. Kao pitanje kojim se Europska unija mora baviti, s obzirom da je veći broj sudionika najavio uvođenje ograničenja, istaknuo je pitanje onih putnika koji putuju iz nužnosti, bili oni državljani Unije ili ne. Mnogi od njih rade u brojnim zemljama Europske unije.

Ministar Božinović pohvalio je prijedlog njemačkoga kolege za uvođenjem popisa najboljih praksi i razmjenom informacija te pritom rekao: „Dobro je za sve nas da vidimo kako naši kolege rade u svim poljima – od granica, javnih prostora, zdravstva, jer svi se mi po prvi puta susrećemo sa ovakvim izazovom i možemo učiti jedni od drugih.“
Naglasio je i da je važno da Komisija redovno informira ministre o usvajanju i implementaciji odluka, kao na primjer o pokretanju nabave, vremenskom okviru isporuke roba, zaštitne opreme i sl.

Na sastanku je sudjelovao i državni tajnik Ministarstva zdravstva, prim. Željko Plazonić, koji je obavijestio o mjerama koje su uvedene u Republici Hrvatskoj (karantena, samoizolacija, odgojno-obrazovne ustanove…), kao i o stanju zaraženih.

Nakon što su svi sudionici iznijeli svoja iskustva i potencijalne planove, okupljenima se završnim riječima obratila povjerenica Kyriakides. Naglasila je kako Komisija već radi na prikupljanju najboljih praksi u suradnji sa grupom epidemiologa koje je okupila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. Poručila je da Europska komisija sluša potrebe država članica i trudi se što brže i adekvatnije djelovati.

Povjerenica Johansson zahvalila je na suradnji i na potpori smjernicama za upravljanje granicom te podsjetila članice da je poželjno obavijestiti druge države članice i Komisiju prije donošenja bilo kakvih mjera na granicama.

Povjerenik za upravljanje kriznim situacijama, Janez Lenarčič, zaključio je sastanak porukom da smo danas imali prilike čuti konsenzus. Mjere koje države članice uvode adekvatne su i koordinirane. Sudionici su istakli potrebu da u ovoj situaciji Europska komisija preuzme ulogu voditelja, a također se kao važan problem državama članicama istakla potreba očuvanja integriteta jedinstvenoga europskoga tržišta kroz omogućavanje protoka roba.


 
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 914 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu