MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

GRADONAČELNIK VALPOVA MATKO ŠUTALO: Prestanite širiti laži i obmanjivati javnost

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO  Danas je prijepodne, u Maloj Gradskoj vijećnici, uz primjerene mjere zaštite - dezinfekcijom sudionika te ograničenim brojem sudionika u prostoriji, uz propisanu razdaljinu među njima, održana konferencija za medije.

Tema je bila reakcija gradonačelnika Matka Šutala na istup župana Ivana Anušića na jučer održanoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštiteosječko-baranjske županije.

Gradonačelnik Valpova Matko Šutalo na konferenciji za medije dao je izjavu predstavnicima elektronskih medija, a Valpovštini.info iz Ureda gradonačelnika dostavljena je izjava koju prenosimo u cijelosti:

-Prije svega moram napomenuti da mi se kao NEZAVISNOM gradonačelniku, ne pruža prilika niti daje prostor u javnim, pogotovo nacionalnim medijima vezano za bilo kakvu tematiku. Na žalost vjerujem da je to čest slučaj u Lijepoj našoj ma kako i ma koliko dobro i savjesno radili za svoj grad, općinu i zajednicu.

Na početku svoga obraćanja ispričavam se svima vama što u ovim kriznim vremenima moramo razgovarati i o ovakvim temama, ali ne mogu se oglušiti na krajnje bezobrazan i bahat ispad  donedavnog načelnika općine Antunovac i novopečenog podpredsjednika HDZ-a Ivana Anušića na jučerašnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite osječko-baranjske županije na kojoj me potpuno neosnovano ocrnio kao gradonačelnika grada Valpova riječima da koristim novonastalu situaciju vezanu za koronavisrus za vlastitu političku promidžbu. Pritom spominje da se pozivam na odluke i preporuke Stožera civilne zaštite kako bih sazvao sjednicu Gradskog vijeća Grada Valpova protivno važećim propisima samo da bih mogao donijeti važne odluke o zaduženju i jamstvu Grada Valpova.

Kategorički odbacujem svaku izrečenu optužbu.

U nastavku vam iznosim činjenični slijed događaja:

  1. Dana 2. ožujka 2020.g. predsjednik Gradskog vijeća Grada Valpova uputio mi je mail u kojem saziva 32. sjednicu Gradskog vijeća Grada Valpova sa jasnim uputama za postupanje.

Mail je sljedećeg sadržaja:

„Poštovani, sazivam 32. sjednicu Gradskog vijeća grada Valpova za 26. ožujka 2020. godine. Molim gradonačelnika te pročelnike pojedinih odjela ili službe da, uz točke predviđene Programom rada Gradskog vijeća grada Valpova za 2020. godinu (upozoravam na Izvješća o radu upravnih tijela Grada Valpova za 2019. godinu, Gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika za 2019. godinu, Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada Valpova za 2019. godinu) dostave prijedlog dnevnog reda i predmetne materijale pročelniku Ureda gradonačelnika - tajniku grada najkasnije do 17. ožujka 2020., a  tajnika molim da mi dostavi prijedlog dnevnog reda na autorizaciju 18. ožujka 2020. godine kako bi onda mogli predmetne materijale poslati vijećnicima u zakonskom roku.“

(ispis možete dobiti po pisanom upitu upućenom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

  1. Sukladno uputi predsjednika Gradskog vijeća i Planu rada Gradskog vijeća Grada Valpova za 2020.g. te nama obvezujućim rokovima koji su propisani pozitivnim propisima Republike Hrvatske pročelnici i predlagatelji materijala, po mojoj uputi, pripremili su SVE materijale za nadolazeću sjednicu gradskog vijeća uz detaljna obrazloženja.

 

  1. Obzirom na novonastalu situaciju vezanu za pojavu koronavirusa u Republici Hrvatskoj te pozivajući se na preporuke nacionalnog i županijskog stožera civilne zaštite o zabrani javnih okupljanja dana 17. ožujka 2020.g. predsjedniku Gradskog vijeća, predsjedniku Kluba vijećnika HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera te predsjedniku Kluba vijećnika Valpovačke nezavisne liste dostavio sam PRIJEDLOG dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća kao i prijedlog na koji način da istu održimo obzirom na trenutnu kriznu situaciju. Naravno da sam se ranije savjetovao sa kolegama koji se nalaze u istoj situaciji budući su sve jedinice lokalne samouprave vezane ovim zakonskim rokovima, a i na žalost svi smo okupirani i zatečeni pojavom ovog opasnog virusa.

 

Prijedlog dostavljam u privitku.

                        Prije samog slanja mailom sam usmeno obrazložio predsjedniku Gradskog vijeća svoj prijedlog. Doista smatram da mi, kao predstavnici izvršne i predstavničke vlasti moramo služiti kao primjer odgovornog  ponašanja u ovom vremenu te sam stoga uputio iskren apel predsjedniku Gradskog vijeća, da prilikom sazivanja sjednice, jer jedino on ima ovlast sazvati je, a ne ja ili župan,

Članak 64. Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Valpova ( Pročišćeni tekst koji obuhvaća Poslovnik o radu Gradskog vijeća Grada Valpova donesen na 26 sjednici Gradskog vijeća održanoj 04. travnja 2013. godine („Sl. glasnik Grada Valpova“ br. 2/13.) i Izmjene i dopune Poslovnika o radu Gradskog vijeća Grada Valpova koje je donijelo Gradsko vijeće na 6. sjednici održanoj 23. prosinca 2013. godine („Sl. glasnik Grada Valpova“ br. 8/13.))

            „Sjednicu Vijeća saziva predsjednik Vijeća, prema potrebi, a najmanje jedanput u tri mjeseca, u skladu s programom rada Vijeća.“

obzirom na spomenute preporuke vezane za javna okupljanja učini slijedeće:

  1. apelira na javnost i medije da ne prisustvuju istoj (javnosti i medijima ne možemo zabraniti pristup sjednicama, ali možemo ih zamoliti da ne dolaze obzirom na novonastalu situaciju)
  2. da zamoli vijećnike da dobro prouče materijale koji su dobro pripremljeni i detaljno obrazloženi
  3. da se ne vode rasprave po pojedinim točkama te
  4. da je moja preporuka da sjednici prisustvuju SAMO gradski vijećnici, gradonačelnik, pročelnik ureda gradonačelnika i zapisničarka, naravno ukoliko ne ulaze u krug osoba kojima je preporučena samoizolacija, odnosno kojima je ograničeno kretanje – naime Poslovnikom o radu gradskog vijeća propisano je da na sva pitanja gradonačelnik, zamjenici gradonačelnika i izvjestitelji mogu vijećnicima odgovoriti pisanim putem tako da njihova nazočnost na sjednici nije nužna.

U predmetnom dopisu unaprijed sam se svima zahvalio na razumijevanju te izrazio iskrenu nadu da će prijeteća opasnost što prije proći i da će se život vratiti u normalu, a na poštovane vijećnike još jednom sam apelirao da našoj javnosti prenesu da situacija nije bezazlena, ali da nema nikako mjesta  panici te da se ponašaju savjesno i odgovorno i slijede upute Vlade Republike Hrvatske, nacionalnog, županijskog i gradskog stožera civilne zaštite i da redovito prate objave na našoj službenoj gradskoj web stranici.

Predsjednika Gradskog vijeća izvijestio sam da ukoliko dobijemo drugačije upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, misleći pritom naravno na okupljanja na javnim mjestima, da ću ga o istim izvijestiti i u skladu s istima postupati.

Obzirom da nas kao jedinicu lokalne samouprave i mene kao gradonačelnika i odgovornu osobu vežu VAŽEĆI zakonski i ugovorni rokovi te da čak i u ovakvom vremenu sustav i dalje mora nesmetano funkcionirati, predložio sam točke dnevnog reda sjednice za koje smatramo da su bitne za nastavak normalnog funkcioniranja gradskog sustava i nastavak rada na projektima koje smo pripremili i koje provodimo unazad tri godine.

Nadalje, kao nositelj izvršne vlasti u Gradu Valpovu u ovom kriznom vremenu učinio sam i činim sve kako bih redovno izvještavao javnost o svim odlukama, uputama i preporukama koje donose Vlada RH, nacionalni i županijski stožer civilne zaštite. U tri sam navrata sazvao Stožer civilne zaštite Grada Valpova i ukoliko bude bilo potrebe svi članovi Stožera na raspolaganju su mi danonoćno i u najkraćem mogućem roku možemo reagirati na sve nedaće.

Što se tiče same sjednice, materijali su spremni i valjano detaljno obrazloženi te će na vrijeme biti upućeni vijećnicima, medijima i kao uvijek javno objavljeni na našoj službenoj gradskoj web stranici, a to kada će se ona sazvati, u kojem sazivu, tko će biti prisutan i na kraju krajeva, kako će se odlučivati po pojedinim točkama, o tome ne odlučujem ja, i to župan jako dobro zna, već predsjednik Gradskog vijeća Grada Valpova, odnosno HDZ koji ima većinu u Gradskom vijeću.

Moj zadatak kao gradonačelnika je da pripremam i predlažem odluke, programe i sve ostalo što smatram potrebnim kako bi ovaj grad konačno izašao iz kaljuže u kojoj se nalazio više od dvadeset godina, a na njima, koji imaju većinu u vijeću, je odgovornost da podrže moje prijedloge ili ne.

Doista mi je žao što naš dragi župan i njegovi sateliti ni nakon tri godine ne mogu prežaliti gubitak lokalnih izbora u gradu Valpovu, u kojem su se birači nakon 27 godina jednostranačja odlučili za bolju opciju, pa koriste svaku priliku da ocrne mene, moje suradnike i naš rad.

Prije desetak dana imali ste priliku vidjeti pokušaj destabilizacije Urbane aglomeracije Osijek kojom prilikom su župan i njegove općine pokušale bez ikakve osnove nelegitimno smijeniti predsjednika, prozivajući pritom gradonačelnike Osijeka i Belišća, načelnika općine Čepin te mene osobno. Sada se izgleda, nakon tog neuspjelog pokušaja, krenulo u pojedinačne napade. Pitam se tko je sijedeći na redu..

Ovo je još jedna klasična hrvatska priča. Izgubiš dobivenu bitku za predsjedničke izbore i za nagradu dobiješ mjesto podpredsjednika „najjače“ stranke u državi pa si onda daješ za pravo da i u ovakvim vremenima koristiš ni manje ni više nego medijski prostor županijskog stožera civilne zaštite za obračun sa političkim neistomišljenicima.

Tko je tu lud pitam ja vas i do kada ćemo mirno sjediti i to dopuštati??

Inače nisam osoba koja se obazire na ovakve, niske već ustaljene ispade članova i simpatizera HDZ-a, ali ne mogu više trpjeti taj bezobrazluk i licemjerje.

Poštovane dame i gospodo, podsjećam, dok Stožeri civilne zaštite iz dana u dan donose raznorazne preporuke o zabrani javnih okupljanja i raznim mjerama brinući se za naše zdravlje i sigurnost, u isto vrijeme HDZ organizira unutarstranačke izbore na koje izađe ni manje ni više nego 73.466 naših sugrađana. Tu su pokazali koliko se brinu i za sigurnost i zdravlje svoga članstva..                                                                                                                                                       

Nadalje, dana 17. ožujka 2020.g., načelnik županijskog stožera civilne zaštite Goran Ivanović sazove sjednicu na koju pozove sve načelnike i gradonačelnike na županiji te nas više od 50  posjedne u županijsku vijećnicu na dva sata kako nam se ništa novo ne bi reklo i onda mene prozivaju da sam neodgovoran i da koristim ovu priliku za svoju promidžbu, mene koji od prvog dana dajem uputu o odgovornom i savjesnom ponašanju svih nas. Čestitam!!

Da zaključim, HDZ ima većinu u Gradskom vijeću Grada Valpova. Sukladno Pravilniku o radu Gradskog vijeća sjednice saziva HDZ-ov predsjednik, ne ja.  Već tri godine HDZ i njihovi „koalicijski partneri“ donose sve odluke na vijeću bez ikakvog savjetovanja i dogovora sa mnom kao gradonačelnikom i gradskom upravom iako sam ih nebrojeno puta pozivao na dogovor, tako da ne stoji ništa od onoga što su na konferenciji za novinare izjavili župan, a nakon toga i valpovački hadezeovci. Kažu projekti koji se rade u gradu Valpovu njihova su zasluga jer su njihovi vijećnici iste izglasali. Pa naravno da ste ih izglasali kada smo ih dobro i savjesno pripremili. Samo nije mi doista jasno do kada ćete svojim niskim i krajnje nekorektnim ponašanjem kočiti razvoj ovoga grada??

Odjednom su ostali zatečeni pročitavši moj prijedlog da Gradsko vijeće Grada Valpova donese odluke bez rasprave, a samo na prošloj sjednici na taj su način donijeli osam važnih odluka, da ne spominjem da je jučer Hrvatski sabor donio izmjene zakona bez rasprave. I da se razumijemo, ja niti u jednom svom pisanom niti usmenom obraćanju nisam rekao vijećnicima kako da glasaju, a upravo za to me jučer prozvao predsjednik gradskog ogranka HDZ-a. Samo sam upozorio da se pojedine točke sada moraju naći na dnevnom redu kako bismo ispoštovali zakonske rokove.

Jasno je svakome da se ovdje radi samo i jedino o insceniranom političkom napadu.

Slijedom navedenog ovim putem pozivam župana da se ispriča i da više ne obmanjuje javnost neprovjerenim informacijama te da ponovno prenese svojim kolegama u Valpovu da se ostave politiziranja na lokalnoj razini jer tomu ovdje nema mjesta.

Valpovačkom HDZ-u poručujem da na dnevni red iduće sjednice Gradskog vijeća Grada Valpova slobodno mogu staviti samo jednu točku dnevnog reda, a to je izglasavanje nepovjerenje meni kao gradonačelniku pa da vidimo što Valpovo o tome misli. Ukoliko smatrate da ne radimo dobro izvolite preuzeti odgovornost.  Prestanite širiti laži i obmanjivati javnost. Imali ste priliku više od 20 godina dokazivati svoju sposobnost, ali Valpovu i našim selima dozlogrdili ste svojim neradom i svojim ponašanjem i to se jasno moglo vidjeti na prošlim lokalnim izborima te na izborima za vijeća mjesnih odbora.

Valpovačka nezavisna lista, moji suradnici i ja odgovorno i transparentno radimo svoj posao i spremni smo na sve izazove uključujući i nove izbore pa gospodo slobodno izvolite!

Hvala na pažnji!

Gradonačelnik

Matko Šutalo

Prilog:Prijedlog gradonačelnika Šutala od 17. ožujka 2020.

GRADSKOM VIJEĆU GRADA VALPOVA

JAVNOSTI

MEDIJIMA

 

Poštovani predsjedniče Gradskog vijeća,

poštovani vijećnici, izvjestitelji po pojedinim točkama predstojeće sjednice Gradskog vijeća Grada Valpova, predstavnici medija, poštovana javnosti.

Obzirom na novonastalu situaciju povodom pojave koronavirusa u Republici Hrvatskoj i našoj osječko-baranjskoj županiji preporuka je nacionalnog i županijskog stožera civilne zaštite zabrana javnog okupljanja kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Kako sjednicama Gradskog vijeća redovito prisustvuje veći broj osoba uključujući javnost i predstavnike medija ovim putem apeliram na sve one čija prisutnost nije nužna da ne prisustvuju 32. sjednici predostrožnosti radi.

Naime, dužnost nam je svima da se u ovoj kriznoj situaciji ponašamo odgovorno i sukladno preporukama i uputama nadležnih tijela.

Gradske vijećnike molim da dobro prouče materijale koje ćemo Vam poslati jer izvjestitelji na sjednici neće obrazlagati materijale niti usmeno odgovarati na pitanja, a moja je preporuka da niti ne sudjeluju na istoj kako bi sjednica prošla žurno i bez ikakve rasprave.

Na jednoj od budućih sjednica Gradskog vijeća o svim materijalima i odlukama moći ćemo nesmetano raspraviti ukoliko bude bilo potrebe.

Napominjem kako sjednicu ne odgađamo jer su svi materijali koje Vam dostavljamo u prilogu važni i vezani za rokove, bilo zakonske, bilo ugovorne (koji se odnose na projekte na kojima radimo).

Slijedom navedenog preporuka je da sjednici prisustvuju SAMO gradski vijećnici, gradonačelnik, pročelnik ureda gradonačelnika i zapisničarka, naravno ukoliko ne ulaze u krug osoba kojima je preporučena samoizolacija, odnosno kojima je ograničeno kretanje. Nadalje, prijedlog je da sjednica prođe žurno i bez ikakve rasprave te Vas molim da takav bude i zaključak na početku iste.

Unaprijed hvala na razumijevanju.

Iskreno se nadam da će prijeteća opasnost što prije proći i da će se život vratiti u normalu, a na Vas poštovani vijećnici apeliram da našoj javnosti prenesete da situacija nije bezazlena, ali da nema nikako mjesta  panici te da se ponašaju savjesno i odgovorno i slijede upute Vlade Republike Hrvatske, nacionalnog, županijskog i gradskog stožera civilne zaštite te da redovito prate objave na našoj službenoj gradskoj web stranici.

Naravno, ukoliko dobijemo drugačije upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o istim ćemo Vas izvijestiti i u skladu s istima postupati.

Gradonačelnik

Matko Šutalo

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 611 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu