MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Dva lica grada na jednoj sjednici Gradskog vijeća

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Gradski odbor SDP Grada Valpova nakon prošle sjednice Gradskoga vijeća uputio je medijima priopćenje koje je potpisao predsjednik Matija Karša.

U priopćenju  se između ostaloga kaže:

Četvrta sjednica Gradskog vijeća grada Valpova ponudila je i ovaj puta dva lica grada na istoj sjednici Gradskog vijeća.

S jedne strane teškoće s kojima se grad (ne)uspješno nosi su iskazane u ostvarenju proračuna grada Valpova za prvih 9 mjeseci ove godine. Vlastiti prihodi su nam smanjeni čak 25,1 % ili 3.224.411 kn u odnosu na prošlu godinu od čega pad prireza i poreza na dohodak čak 22.1 % ili 2.332.747 kn. Manji su i prihodi od poreza na imovinu za 19,8 %, prihodi od administrativnih pristojbi za 16,3 %, značajniji pad bilježe i prihodi od komunalnog doprinosa od 155.520 kn, te prihodi od komunalne naknade za 15,2 % ili 291.657 kuna.  Ukupni manjak prihoda doseže preko 3.900.000 (tri milijuna devetsto tisuća kuna). Nadalje, dospjele obveze Grada od preko tri i pol milijuna kuna, potom i nepodmirene obveze prema brojnim korisnicima gradskog proračuna, od Mjesnih odbora, udruga u sportu, kulturi, teh. kulturi, vatrogastvu, brige o djeci…

Još teže stanje po predočenim pokazateljima opisano je gradskom vijeću u Informaciji o stanju gospodarstva, poduzetništva i obrtništva grada Valpova. Gospodarstvo grada ima vrlo loše pokazatelje u odnosu na susjedne gradove, u odnosu na županiju i na RH. Dobit gospodarstva prilično pada, gubici u odnosu na prošlo razdoblje su povećani čak za 910,5 % pa se došlo na 9,8 milijuna kn. gubitaka. 

Plaće zaposlenih kod poduzetnika u Valpovu su prosječno 18,5 % ili za čak 880 kuna manje nego kod poduzetnika istog tipa u Hrvatskoj. U posljednjih 5 godina došli smo od 2.886 zaposlenih na 2.337, odnosno svake godine čak 110 naših sugrađana ima manje u popisu zaposlenih tako da je sada na evidenciji nezaposlenih 1.454 osobe.

I dalo bi se iz obimnih materijala izvući još mnogo loših podataka, možda i pokoji dobar, no ukupna slika perspektive života u gradu koji volimo je iznimno teška, porazna, trendovi su loši, budućnost jako neizvjesna. I naravno, nitko razuman, shvaćajući tešku situaciju i u našoj državi i u cijelom svijetu se ne veseli tome niti likuje upirući prstom u vladajuće našeg grada, ali rastužuje što smo u mnogim pokazateljima lošiji od okoline, lošiji od cijele županije i naravno, od prosjeka RH.

Zato smo kao vijećnici i predložili poduzimanje intenzivnijih mjera od strane grada da se negativni trendovi uspore ili zaustave, a oni malobrojni pozitivni ojačaju. Strategija razvoja grada kao niti predložen Odbor za strategiju razvoja još nisu niti došli na dnevni red. Prijedlozi prvih koraka u smislu objektivnog snimanja trenutnog stanja, traženje uzroka, mogućnosti kroz radnu grupu, ekspertni ili poduzetnički tim, ekonomski forum… ODBIJENO uz argument da nije naša nadležnost. A na početku Statuta grada je i ovaj navod djelatnosti grada Valpova:                      

«1. Osigurava uvjete za razvitak gospodarskih, društvenih, komunalnih i drugih djelatnosti od važnosti za područje grada;»

 

Ipak, nije to sva ironija 4. sjednice Gradskog vijeća. Vladajući su se pobrinuli da vidimo i drugo lice već na sljedećoj točci dnevnog reda. Predložena je (i usvojena većinom glasova) procedura izmjene Statuta grada Valpova u kojoj se ne mijenja primjerice odredba o nadležnosti(ma) grada u gospodarstvu, nego odredba u kojoj je Gradsko vijeće imalo do sada jednog potpredsjednika, a sad bi imalo dva.

Uzalud smo govorili da u prošlom mandatu jedini potpredsjednik nije niti jednom niti na minutu zamjenjivao predsjednika GV, da je bio aktivan znatno manje od većine vijećnika i da njegova potpredsjednička naknada doista ne opravdava niti ulogu, niti položaj, a još manje uloženi trud i napor. I u situaciji kada nam doista ne cvatu ruže, kada je situacija krajnje loša i ozbiljna, sada trebamo uhljebiti još jednu koalicionu akviziciju u liku drugog nepotrebnog potpredsjednika Gradskog vijeća.  Svatko razuman bio bi i bio je protiv! No, vladajući kažu da su dobili izbore i da imaju na to pravo baš kao što imaju pravo ne ustupiti oporbi niti jedan gradski odbor, niti jedno mjesto predsjednika gradskog odbora, niti dati u raspravi objašnjenje što konkretno Gradsko vijeće dobiva s još jednim potpredsjednikom. Argument da je to pravo gradonačelnika kao zakonskog predlagatelja je ravno podizanju ruku gradskih vijećnika vladajućih koji uglavnom glume tihu većinu u Gradskom vijeću. Stoga, za ovaj potez bez opravdanja ipak upiremo prstom prema njima i kažemo: poštovani sugrađani, obratite pažnju što čine !

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It