MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Panturist vraća u promet 72 nedavno ukinute autobusne linije

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Uprava autobusne prijevozničke tvrtke Panturist d.d. 7. veljače 2018. godine donijela je odluku kojom ponovno uspostavlja 72 autobusne linije na području Osječko-baranjske županije koje je prije samo dva dana ukinula.

Promjena odluke je uslijedila nakon burne reakcije građana i mnogih općinskih i gradskih dužnosnika, izvanrednih sastanaka na više razina, a osobito nakon aktivnosti župana Ivana Anušića koji je otvoreno iskazao ogorčenje zbog drastičnog ukidanja linija, odbio tražnje dodatnih subvencija redovnih autobusnih linija Panturista te ovaj problem uzdigao na najvišu nacionalnu razinu. Jučer je tako o problemima javnog prijevoza putnika na području Osječko-baranjske županije razgovarao s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadom Murganić, a danas ponovno s ministrom Butkovićem te predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem koji ga je izvanredno primio u Banskim dvorima. 
Premijer Plenković i ministar Butković suglasni su sa županom Anušićem da je problem javnog prijevoza izuzetno važan za redovan odlazak učenika i studenata u školu i na fakultete, putovanje radnika na posao, ali i radi obavljanja zdravstvenih i drugih osnovnih životnih potreba građana te se stoga mora riješiti u najkraćem mogućem roku, naravno uvažavajući potrebe i mogućnosti građana, kao i zakonska i ugovorna prava i obveza prijevoznika. Župan je dobio potporu i za nastavak razgovora s predstavnicima prijevozničkih tvrtki, osobito tvrtkom Panturist, članicom grupacije Arriva koja ima najveći broj važećih dozvola za redovni linijski prijevoz putnika na području Osječko-baranjske županije, ali i u Hrvatskoj. Posebno je naglašeno kako se u tim razgovorima mora uvažavati činjenica da sve općine i gradovi, kao i Osječko-baranjska županija već izdvajaju značajna sredstva za subvencioniranje prijevoza učenika i studenata, dok tvrtke subvencioniraju troškove putovanja na posao svojim zaposlenicima. Svako dodatno izdvajanje iz proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave ugrozilo bi provođenje ostalih redovnih programa i projekata, a osobito razvojne projekte koji su već iskazali prve pozitivne pomake u gospodarstvu Osječko-baranjske županije. Povećani troškovi prijevoza u konačnici bi značajno utjecali i na odluke mnogih građana o napuštanju Slavonije i Baranje. 
Tijekom dana župan Anušić održao niz sastanaka te primio puno poziva i poruka načelnika, gradonačelnika i osobito ogorčenih građana koji su mu davali potporu u traženju rješenja ove izvanredne situacije. U više navrata je razgovarao i s predstavnicima Panturista, a s predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željkom Ukićem dogovorio je sastanak na komu će se razgovarati o mogućnostima poboljšanja i povećanja željezničkog putničkog javnog prijevoza putnika. Odmah po povratku u Osijek, u sjedištu Osječko-baranjske županije župan Ivan Anušić održao je konferenciju za novinare zajedno s predsjednikom Uprave Panturista Sašom Ilićem i komercijalnim direktorom Brankom Štivičićem. 
- Sada je najvažnije da već sutra radnici mogu na uobičajen način putovati na posao, a studenti i učenici u škole i na fakultete jer su opet u funkciji sve ukinute linije. Kako smo dogovorili u Zagrebu, već idući tjedan održat ćemo niz sastanaka prijevoznika, Županije, resornih ministarstava i Vlade te donijeti konkretne odluke kako bi se izbjeglo ovakve situacije i kako se u njima ne bi našao nitko u Hrvatskoj. Naravno, odluke moraju biti u skladu sa zakonskim odredbama – rekao je župan Anušić te dodao kako je i ranije pokušavao naći rješenje iako kao župan nema nadležnosti za javni prijevoz putnika, a sada se izravno uključio jer je nedopustivo da netko u jednom danu ukine 72 linije i blokira cijeli sustav. 
Predsjednik Uprave Panturista Saša Ilić izrazio je zadovoljstvo razgovorima sa županom, ministrom Butkovićem i osobito premijerom Plenkovićem. Smatra da je javni prijevoz zajednička odgovornost, pa tako treba pristupiti i njegovom osiguranju. Panturist će u narednom razdoblju predložiti optimalnu mrežu javnog putničkog prijevoza, a očekuje konkretan dogovor o modelu organizacije i financiranja javnog prijevoza koji će biti u interesu prijevoznika i građana te zadržavanja radnih mjesta. 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu