Turisti došli i „ošli“, viteški turnir pred vratima!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U nedjelju, 23. rujna 2018. godine tradicionalno Povijesna udruga Mailath organizira događaje povodom dana Grada Donjeg Miholjca. Ove će se godine obogatiti Miholjština i Valpovština i održavanjem viteškog turnira pod nazivom Bitka za Miholjac.

Program počinje u 14:30 sati u perivoju miholjačkog dvorca i trajat će do večernjih sati. Posjetitelji će moći promatrati pa i sudjelovati u bitci s Redom vitezova Ružice-grada, Dubovačkim streličarima, Viteškim redom zmaja iz Šikloša, demonstraciji oružja, maloj školi mačevanja, radionicama za djecu, prezentaciji starih igara, bogatoj ponudi hrane i pića. Bitka za Miholjac održat će se oko 18:00 sati. 

Radujemo se vašem dolasku i sudjelovanju u spajanju Miholjštine i Valpovštine kao što su bile spojene tijekom 18. i 19. stoljeća!

Možemo još spomenuti da su Valpovština i Miholjština bili domaćini turistima iz Koprivnice i Podravine. Tijekom jednodnevnog izleta uz vodstvo kustosa Mihaela Sučića posjetili su najzanimljivije kulturno-turističke atrakcije našega kraja. 

Između ostalog miholjačku i valpovačku župnu crkvu i valpovačku nekadašnju kapelicu sv. Trojstva pomoću kojih im je objašnjena vjerska i multikonfesionalna povijest. Također su posjetili neizostavne dvorce i kurije, Dvorac Valpovo i Dvorca Mailath i Kuriju Normann i Kuriju Prandau. Kako možete i pretpostaviti u sklopu navedenih građevina objašnjen im je svakodnevni život „naših“ vlastelinskih obitelji Prandau, Normann i Mailath. Zadnja je postaja jednodnevnog izleta bilo Belišće gdje su posjetili takozvanu Pekmezicu i prve kuće Gutmannovog „carstva“. Ne smije se izostaviti spomenuti i da im je kustos Sučić tijekom cijelog izleta naglašavao i prožetost, suživot okoliša i ljudi pomoću opisivanja djelovanja rijeka Karašice i Drave i okolnih šuma čime se turistima približila i takozvana totalna povijest našega kraja.