MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

VREMEPLOV: Grad Valpovo – središte s nekoliko zaštitnika

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Grad Valpovo možemo zahvaljujući rijeci Karašici i mostovima nazivati „slavonska Venecija“ s najposebnijim dvorcem slavonskog međuriječja, ali i gradom s više zaštitnika.

Grad Valpovo ima mnogo posebnosti koje su vidljive golim okom i 2018. godine. Tako recimo „pada na pamet“ dvorac koji je jedan od najposebnijih, Već je o tome pisano, ali možemo ukratko spomenuti. Valpovački dvorac sastoji se od srednjovjekovne kule i sjevernih zidina, baroknih istočnih i zapadnih zidina i nekada baroknog, a sada prožetog klasicizmom pročelja kojeg je sagradio Petar II. Antun Hilleprand, a koliko-toliko obnovio Josip Ignac Hilleprand. Nikako se ne smije zaboraviti niti valpovački park niti opjevana rijeka Karašica s mostovima koji su također jedna vrsta valpovačke baštine zbog koje Valpovu možemo tepati „slavonska Venecija“.

Više o nabrojanoj baštini u dijelu serijala Valpovo 2. dio 

To je sve vidljiva, materijalna baština, a sada ćemo malo o nematerijalnoj.

U nematerijalnu baštinu pripadaju i sjećanja na valpovačke zaštitnike. Živući se „samo“ sjećaju zaštitnice, odnosno činjenice da je župna crkva posvećena Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije. Ona je došla u živote starih Valpovčanki i Valpovčana dolaskom obitelji Hilleprand 1720-ih i 1730-ih godina, tijekom gradnje sadašnje barokne župne crkve. Do tada je župna crkva bila posvećena svetom Franji za koju su se brinuli franjevci (članovi našičkog samostana). Oni su iz udaljenijih područja Valpovštine dolaskom habsburške vlasti preselili u Valpovo koje je samim time postalo i župno središte prostora od Brođanaca do Drave. Nakon što je zaštitnik neko vrijeme bio sveti Franjo spominje se kao zaštitnik i sveti Ivan Krstitelj. Na temelju ove interpretacije možemo vidjeti da je u manje od tri desetljeća Valpovo i valpovačka župa promijenila čak tri zaštitnika. U ono burno doba razbojništva bilo je zanimljivo i kada promatramo vjersku povijest Valpovštine.

Što je bilo tijekom osmanske vlasti? Tijekom osmanske vlasti Valpovo je bilo središte osmanskog kadiluka i nahije s dvjesto kuća. U manje od deset kuća živjele su kršćanske obitelji. Iz toga su razloga putopisci tijekom druge polovice 16. i većeg dijela 17. stoljeća mogli vidjeti samo džamije pa nije niti moglo biti župe sa središtem u Valpovu. O Valpovu kao župnom središtu sa zaštitnikom, odnosno zaštitnicom možemo govoriti tijekom srednjega vijeka dok je još osmanska vojska prolazila Bugarskom, Bosnom i Hercegovinom, ali ne i slavonskom Podravinom. Tada su Valpovo i valpovački posjed više držale žene nego muškarci. Na primjer Uršula, Barbara i Margareta Morović. Tada je valpovačka župna crkva bila posvećena Mariji Magdaleni, a kapela u valpovačkoj utvrdi (ostaci su spomenuta kula i zidine) svetom Ladislavu.

Više o srednjovjekovnom Valpovu i Valpovo osmanske vlasti u dijelu serijala Valpovo, 1. dio

Nabrojani su zaštitnici i zaštitnice još jedna baština koja obogaćuje povijest Valpova i Valpovštine. Čestitamo vam Dan Grada Valpova i blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEST 2

TEST 2