MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ŠEGRTSKI RAZGOVORI: dr. sc. Dinko Župan, 2. dio: školske zgrade, polaznost škola, smrtnost djece…

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Šegrtski razgovori su novi projekt Muzeja „Belišće“. Razgovore vodimo sa stručnjacima i ljudima koji mogu puno toga reći o povijesti, kulturi i gospodarstvu Slavonije, Srijema i Baranje.

U drugom dijelu razgovora s doktorom Dinkom Županom progovorili smo o razvoju školstva na prostoru Belišća, Valpova i okolice, odnosno slavonske Podravine.

Tijekom pola sata razgovora dotakli smo se mnogih tema među kojima možemo istaknuti gradnju i izgled školskih zgrada, prelazak prirodnog u kulturni kapital, polaznost škola u središtima i selima, usporedbu učiteljica i učitelja i smrtnost djece i zdravstvenu kulturu tijekom 19. i početkom 20. stoljeća.

Za početak je važno napomenuti da su škole bile središta iz kojih je proizlazila razina zdravstvene i higijenske kulture, polazišna točka novih poljoprivrednih kultura uz odgojno-obrazovnu djelatnost. Možemo ići toliko daleko i reći da su školske zgrade bile otoci u moru nepismenosti krajem 19. i početkom 20. stoljeća slavonske Podravine. Tijekom prvih desetljeća razvoja školstva javljali su se i problemi tehničke prirode kao što je različiti odnos prema učiteljicama i učiteljima (plaća), niska polaznost djece u selima. Uzimajući u obzir poglede različitih struka s kraja 19. i početka 20. stoljeća bila je uobičajena pojava odvojenih dječačkih i djevojačkih škola ili razreda u sredinama gdje je to bilo moguće.

Zahvaljujući i prirodnom kapitalu (šumama) nicale su nove školske zgrade kao „gljive poslije kiše“ diljem slavonske Podravine (Veliškovci, Belišće, Bocanjevci, Vinogradci…). U nekim selima ne smijemo izostaviti niti sve veću svijest kod lokalnog stanovništva za ulaganjem u školstvo, odnosno za gradnjom novih školskih zgrada.

Dinko Župan je viši znanstveni suradnik na Hrvatskom institutu za povijest - Podružnica Slavonije, Srijema i Baranje. Proučava povijest školstva i kulturnu povijest 19. stoljeća.

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEST 2

TEST 2