Žene i muškarci = povijest Valpovštine

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Na tribini Istaknute žene u povijesti Valpovštine bit će govora o borbenim učiteljicama, snažnim plemkinjama koje su „prizetile“ svoje muževe i mnogim drugim ženama.

 

Tribina je zakazana za utorak 14. ožujka u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Valpovu, s početkom u 19 sati.

Često u životu, javnosti, ali i u povijesnoj znanosti možemo uočiti da se dijele muškarac i žena i da mogu jedno bez drugog. Proučavajući mnogobrojne znanstvene i stručne članke i djela iz povijesti Valpovštine možemo primijetiti da se prvenstveno pisalo o političkoj i gospodarskoj povijesti i razvoju. U tim se člancima muškarci opisuju kao glavni akteri dok žena gotovo uopće nema ili se nalaze na marginama.

Na svu sreću, povijest nije samo politika nego i vjera, kultura, svakodnevnica i okoliš koji je usko vezan uz gospodarstvo. Za razliku od politike (koja isto to nije) niti jedna od navedenih sfera života nije muška, nego muško-ženska sfera života od prvih koraka ljudi. Iz povijesti Valpovštine postoje izvori od 13.-14. stoljeća i od tada možemo pa sve do prvih godina 21. stoljeća proučavati muško-ženski, zajednički utjecaj na okoliš, kao i razvoj vjere, kulture pa i na politiku kroz svakodnenvi život.

Tribinom Istaknute žene u povijesti Valpovštine u utorak (14. ožujka 2017.), s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo pokušat će se posjetiteljima i svima zainteresiranima dočarati život žena u suradnji s muškarcima na području Valpovštine. Tribinu organizira Ogranak Matice hrvatske u Valpovu u suradnji Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo. Tribinu će voditi profesor Ivan Tonković, a izlaganja će održati dr.sc. Dinko Župan (Hrvatski institut za povijest), Stjepan Najman (Ogranak Matice hrvatsku u Valpovu) i magistar povijesti Mihael Sučić (Ogranak Matice hrvatske u Valpovu).

Na tribini će biti govora o plemkinjama, za povijest Valpovštine, plodonosnog srednjega vijeka– plemkinjama obitelji Morović koje su same vodile gospodarski, politički, vjerski i kulturni život. Bit će govora i o plemkinjama obitelji Prandau 19. Stoljeća, među kojima možemo istaknuti Marijanu koja je „dovukla“ i „prizetila“ obitelj Normann u Bizovac i Valpovo i Stefaniju koja je isto tako „prizetila“ obitelj Mailath u Donji Miholjac. Također će biti govora i o učiteljicama Valpova, Belišća i okolnih naselja 19. stoljeća koje su bile temelj širenja kulture među djecom, ali i među njihovim roditeljima i bakama i djedovima. One su radi svog posla i želje za što uspješnijim radom s djecom ulazile u različite suradnje s drugim akterima pa i u sukobe. Nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti i istaknute žene 20. stoljeća. O njima će progovoriti Stjepan Najman pri čemu će iznijeti zanimljive crtice iz života Mice Glavačević, Gite Desaty i mnogih drugih koje sigurno zaslužuju da neke ulice ili udruge nose naziv koji uključuje i njihova imena. Možemo još spomenuti i da će biti govora o „neimenovanim“ ženama koje su s muškarcima i svojim obiteljima doprinosile gospodarskom i vjerskom razvoju našega kraja koji seže od Vuke i Drave na jugu i sjeveru pa sve do obronaka Krndije na zapadu. 

Autor: Mihael Sučić, magistar povijesti