MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Malta i Majmunsko ostrvo - podsjetnik na prošlost

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Najvažniji i najstariji most u Valpovu na rijeci Karašici nalazi se u strogom središtu grada u blizini dvorca Prandau-Normann, a svaki ga Valpovčanin zna pod imenom Malta.

No, tek malobrojni znaju da je to ime dobio po malti (brklji), jer je tu naplaćivana maltarina (prelaz preko mosta, mostarina) te da je dijelio Valpovo na Kurđanski (lijeva strana) i Čakančanski (desna strana Valpova). Malo se zna i da je mjesto na kojem se nalazi dio ceste Mursa – Petovia, na kojem je zasigurno uvijek postojao drveni most…

Zidali baruni Prandau

Pomalo bajkovitu priču o Malti otkriva veliki zaljubljenik u valpovačku povijest Stjepan Najman, u jednoj od edicija “Valpovačke baštine”, u kojoj donosi podatak da je zidani most na ovoj lokaciji podignut dolaskom barunske obitelji Prandau početkom 18. stoljeća. Podignut je od opeke na stupovima upornjacima s četiri otvora i zidanom ogradom. Moguće je da je građen kada i most ispred samog ulaza u dvorac jer su izgledom gotovo jednaki.

- Na Malti su dosada rađene tri velike obnove. Ponajprije je trebalo ublažiti skretanje prema Ulici Matije Gupca i dodati pješačke staze sa svake strane, što je dobiveno rušenjem zidane ograde i postavljanjem metalne. Bilo je to 1954. godine. Druga obnova je bila 1968. i tada je učvršćen temelj mosta betoniranjem prstena. Treća velika obnova bila je 1984., kada je most proširen (na ukupnih 10,9 metara) i još jednom ublažen zavoj. Tada je postavljena sadašnja metalna ograda - priča Najman.

Dio mosta bio je 60-ih, 70-ih i u prvoj polovini 80-ih godina prošlog stoljeća kultno mjesto brojnim generacijama.

- Istina, imao je ružno ime, dobiveno iz pakosti drugova partijaca koji su ga iz svog Komiteta svakodnevno gledali i nisu mogli promijeniti ništa sve do 1984., kada je nekomu palo na pamet promijeniti metalnu ogradu na mostu. Riječ je o tzv. Majmunskom ostrvu - priča Najman te nastavlja:

- Majmunski, kako smo ga skraćeno, odmilja zvali svi mi koji smo se tu družili, dio je mosta Malta, na njegovoj lijevoj strani, gledajući od Pijaca, od tadašnje “budice” uz kino pa sve do kraja zavoja.

Na Majmunskom!

Čini se kako je popularno okupljalište nastalo spontano. Kako je u samoj blizini bilo kino, a tada se ulaznicu moralo kupiti i do sat vremena prije jer je posjet na svim predstavama bio velik, trebalo je “ubiti” vrijeme do početka predstave. Djevojke su obično korzirale Pijacom, a dečki su sjedili na ogradi Malte i zadirkivali ih. Bilo je slučajeva da i djevojka bude na Majmunskom (samo naslonjena!), što bi značilo da je jako zainteresirana za nekog momka ili da su već par.

- Bilo je to okupljalište i polazište za sve smjerove. Nije se moralo posebno naznačiti mjesto sastanka prigodom dogovora. Znalo se: Na Majmunskom! Kada si nekoga tražio, prvo si došao na Majmunski. Ako i nisi našao prijatelja, netko od prisutnih imao je informaciju. Ako se išlo nekamo drugdje, okupljalište je bilo na Majmunskom - podsjeća Najman.

Popularnosti Majmunskog vjerojatno je pridonijela činjenica da tada na Pijacu nije bilo birtija osim hotela i poslije kina te legendarne slastičarnice Kod Ramze. Sve do 1984. i rekonstrukcija Malte.

Na Majmunsko stizala i pošta 

Sve u svemu, Majmunski je bio kultno mjesto brojnim generacijama Valpovčana, ali i onima iz okolnih mjesta. Tu su se sklapala prijateljstva, rađale ljubavi, bilo je to mjesto gdje se sigurno moglo naći osobu koju trebaš, ostavljale su se poruke i slično. Zabilježeni su i slučajevi primanja pošte (jer mnogi nisu znali adrese prijatelja, pa čak ni njihova imena).

- Svjedočio sam čak i situaciji kada je sada već legendarni poštar Palčec zataknuo razglednicu s mora u okvir reklamnog izloga za film na starom ulazu u kino (nasuprot Gospi). Primatelj je bio jedan od stalnih “posjetitelja” naslovljen nadimkom, Majmunski, Valpovo.

Lidija ANIČIĆ

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu