MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

U Valpovu se klizalo prije 120 godina

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Od zimskih sportova Valpovčane je u prošlosti najviše privlačilo klizanje.

Okolina Valpova obilovala je nizom manjih i većih bara i rijeka (Stara Karašica, Jadica, bare kod željezničkog kolodvora, na Slatinama, u Zvjerinjaku, kod mlina…) koje su bile zaleđene cijelu zimu omogućavalo je rekreativno klizanje. Sva su ta mjesta privlačila veliki broj Valpovčana. Kod mlina su u večernjim satima pod električnom rasvjetom klizali i članovi vlastelinske obitelji.

No, to nije najstarije poznato klizanje. Zime 1895. ''ustrojili su mladi ljudi i gospojice u Valpovu sklizalaško društvo'', zapisao je Milan C. Andraković u svojim memoarima.

Prije više od sedamdesetak godina klizalo se na klizaljkama ručne proizvodnje zvane ''taljige''. Krajem tridesetih godina 20. st. financijski dobrostojeći mogli su si priuštiti prave klizaljke od čelika koje su se pričvršćivale na bakandže ili jače cipele pomoću metalnih čeljusti koje stegnutih posebnim ključem.

 Osim na prirodnim klizalištima klizalo se i na poluumjetnim. Bili su to vanjski sportski tereni koji su ograđeni niskom drvenom ogradom te ispunjeni vodom. Kako su se tadašnje znatno niže temperature zadržavale cijele zime, takva su klizališta bila upotrebljiva duže vrijeme. U prvo takvo klizalište pretvoreno je odbojkaško igralište na vanjskom vježbalištu u dvorištu Sokolskog doma. U Sokolskom društvu Valpovo od 1934. godine radila je i sklizačka sekcija. Na isti je način teniski teren u osnovnoj školi tijekom zime 1971. i 1972. pretvoren u klizalište. Zalaganjem tadašnjeg nastavnika tjelesnog odgoja Vladimira Hana osnovna je škola nabavila 22 para klizaljki koje su koristili prvenstveno učenici. Kako su zime bile osjetno blaže, led je bio kraće upotrebljiv.(s.n.)

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It