MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Prandauovo kazalište

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


Postojanje Prandauova kazališta u Valpovu nadilazi lokalne i regionalne okvire te ga svrstava u kategoriju nacionalnog značaja.

Zgradu u današnjoj Reljkovićevoj ulici, koja se ističe karakterističnim krovom, a u neposrednoj je blizini dvorca, dao je podići daleke 1809. godine barun Josef Ignac Hilleprand od Prandaua (1749. – 1816.). Riječ je o najstarijoj sačuvanoj kazališnoj zgradi u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Graditelj joj je Anton Hartmann. O veličini gledališta je teško govoriti, ali imajući u vidu broj članova obitelji te stalan broj službenika može se ustvrditi da je kapacitet bio stotinjak osoba.
Izgradnjom kazališta u Valpovu otpočinje kontinuirani kazališni život iako se ne može ustvrditi kako ga do tada nije bilo. U toj su zgradi održavane brojne predstave i koncerti kroz brižljivo planirane kazališne sezone. One se nisu razlikovale od drugih prosječnih prikazivanja tog vremena u tadašnjim većim gradovima ovog dijela Europe.
Sklonost teatru baruna Josipa Prandaua vidljiva je i za njegova života u Beču gdje je redovito posjećivao kazališne predstave. Dolaskom u Valpovo 1790. godine nastavlja podizati vlastelinstvo ne zanemarivši, pritom, kulturne navike. Poznata je činjenica kako su svi članovi obitelji bili glazbeno obrazovani (svi su svirali klavir) te su i sami priređivali koncerte kao i kazališne predstave.
Sin Josipov, barun Gustav Prandau, nastavio je očevu tradiciju te mu se najvjerojatnije može zahvaliti na zbirci od 207 rukopisnih kazališnih tekstova koji su postali dio Prandauove knjižnice.
Postojanje Prandauova kazališta u Valpovu nadilazi lokalne i regionalne okvire te ga svrstava u kategoriju nacionalnog značaja. (S. N)

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!