MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE:Osteoartritis koljena

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Osteoartritis koljena je najčešći oblik artritisa koje pogađa ovaj zglob. Milijuni osoba diljem svijeta boluju od ove bolesti.

Mehanizam nastanka osteoartritisa koljena je kada se zaštitni sloj hrskavice u samom zglobu izliže, ošteti te se smanji u svojem obujmu. Oštećenja hrskavice najčešće se događaju kako starimo.I upravo iz te perspektive najviše oboljelih je u starijoj životnoj dobi. Sama bolest se pravilnim oblicima liječenja može kontrolirati međutim ne i potpuno zaustaviti. Za sve osobe je jako bitno redovito vježbanje, paziti na pravilnu tjelesnu težinu te redovito provoditi terapije koje služe smanjivanju simptoma te usporavanju bolesti.

SIMPTOMI BOLESTI

Simptomi se najčešće postepeno i tokom godina pogoršavaju.

Prvo što pacijenti primjete je osjet boli u samom koljenu. To se događa prilikom aktivnosti i najčešće u prvim fazama bolesti takav osjet boli je manjeg intenziteta, ali kako bolest napreduje tako se i bolovi pojačavaju.

Ukočenost zgloba, pogotovo nakon jutarnjeg ustajanja iz kreveta ili nakon dužeg sjedenja.

Osjetljivost zgloba na dodir. Prilikom primjene i manjeg oblika pritiska na koljeno, osobe mogu osjetiti pojačanu senzaciju na dodir.

Gubitak fleksibilnosti zgloba. U velikom broju slučajeva se ne mogu u punom obimu raditi pokreti u samom zglobu koljena.

Pucketanje - osobe mogu prilikom savijanja zgloba osjetiti i čuti pucketanje ili grebanje u koljenu.

Otok - često se kod ovog oboljenja javlja otok oko zgloba.To je povezano sa upalom koja napada sinovijalu ovojnicu zgloba koja rezultira edemom.

UZROCI

Rekli smo da bolest nastaje kada se hrskavica u koljenu ošteti. Pogotovo na njenim krajevima i sa vanjskih strana koljena. Hrskavica je čvrsta, klizava supstanca u našem koljenu  koja nam omogućava normalno funkcioniranje koljena  u svakodnevnim aktivnostima. Postepeno se hrskavica uništava i u najzadnjim fazama bolesti je nema te kosti počinju se u potpunosti trljati jedna od drugu. Kada se počinju događati ove promjene u zglobu, tada i sam zglob počinje reagirati sa upalom i ostalim simptomima osteoartritsa koljena.

FAKTORI RIZIKA

Prvi faktor rizika je starija životna dob. Iz te perspektive šanse da se dobije ova bolest raste što smo stariji.

Spol. Po svim istraživanjima ženski spol oboljeva puno više od muškog spola.

Prekomjerna tjelesna težina. Ako nosimo prekomjernu tjelesnu težinu dugi niz godina, imamo povećanu šansu za razvijanje ove bolesti. Na ovaj način nam se značajno povećava stres na samo koljeno koje kasnije reagira razvijanjem osteoartritisa. Isto tako masno tkivo povećano luči proteine koji magu razviti upalu samog zgloba.

Ozljede. Bilo koje ozljede koljena (one koje su nastale baveći se sportom ili prilikom nezgoda) mogu povećati šansu za nastanak ove bolesti. To je nešto što u svoj kliničkoj praksi redovito vidim.

Fizičke aktivnosti. Ukoliko se bavite sportom u kojem kontinuirano dugi niz godina opterećujete samo koljeno (košarka,odbojka,nogomet i sl.) imate povećanu mogućnost za razvitak bolesti.

Genetika. Možda netko od članova obitelji ima osteoartritis koljena. Na taj način, postoji mogućnost genetske predispozicije za oboljevanje.

Deformacije. Određeni deformiteti koljena mogu u kasnijim fazama života utjecati na razvoj bolesti. Ove osobe većinu svog života opterećuju koljenu na anatomski neispravan način. I kako nam koljeno trpi prekomjerni stres tako on s vremenom razvija bolest.

Šećerna bolest. Osobe s dijabetesom imaju povećanu šansu za razvijanje bolesti.

 

LIJEČENJE

Naš Aura centar iz Valpova od 2009. godine liječi i rehabilitira čak i najteže oblike osteoartritisa koljena.

Privatna smo praksa specijalizirana za liječenje akutnih i kroničnih, ortopedskih, neuroloških,degenerativnih, reumatoloških bolesti te sportskih ozljeda.

Za liječenje naših korisnika koristimo najmoderniju svjetsku aparaturu, te strogo individualan pristup u radu s našim pacijentima. Nama su naši korisnici uvijek na prvom mjestu. Oni ne dobivaju samo najbolju šansu za liječenje njihovih tegoba nego dobivaju i iskustvo koje ih vraća u bolji i kvalitetniji život, bez tegoba i bolova.

Korištenjem koncepta individualnog pristupa u liječenju naš medicinski kadar  prilagođava tretmane specifičnim potrebama naših pacijenata. Personalizirana medicina u svom konceptu nudi medicinsku izvrsnost, što nam omogućava ponuditi vam nove oblike liječenja koji predstavljaju budućnost liječenja i rehabilitacije.

Intenzivno smo usredotočeni na dobrobit i korist svih naših pacijenata, te svakom od njih pružamo individualan tretman. Bez obzira o kojem se zdravstvenom stanju radi, sigurnost i zadovoljstvo pacijenata glavni su prioriteti u našem centru.

U praksi radi visoko specijalizirani kadar s preko 20 godina iskustva rada s pacijentima.

Zato s ponosom možemo reći da svake godine tisuće pacijenata dolazi ne samo iz Hrvatske nego i 10-tak zemalja Europe.

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Vaš Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju!

Za više informacija o išijasu kliknite na link https://auralife.eu/isijas/

Aura centar za zdravlje, Valpovo - https://auralife.eu/

Najmodernijim svjetskim metodama liječimo ortopedske,neurološke,reumatološke,degenerativne bolesti te sportske ozljede.

Adresa: M.Gupca 37 , 31550 Valpovo

KONTAKT TELEFON : 098 9179 200 ILI 031 650 616

Kliknite na link :https://www.youtube.com/watch?v=a4oH6Z10N2o&list=PLJQV_eGHn6GyyIcDQulO4Hu6nNx-o4D9G

te pogledajte videozapise o bolestima kralježnice.

https://auralife.eu/naruci-se/ - DOGOVORITE PREGLED

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu