MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

12.LISTOPADA: Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Danas obilježavamo Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi.

            Palijativna skrb je aktivna i cjelovita briga, kako za osobu čija bolest više ne reagira na liječenje, tako i za bolesnikovu obitelj kojom se nastoji ublažiti bol i patnja te poboljšati kvaliteta života bolesnika i njegove obitelji.

            Osim neizostavne i važne uloge liječnika opće medicine i liječnika u bolnicama, medicinskih sestara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolnicama, socijalnih radnika, osoblja u ustanovama za kućnu njegu te u domovima za starije i nemoćne, veliku ulogu u pružanju palijativne skrbi imaju i volonteri koji su obučeni za pružanje pomoći neizlječivo bolesnima, kao i njihovim obiteljima.

            U prilogu donosimo tekst naše članice Jelene Katalenić koja je nedavno sudjelovala na Konferenciji o palijativnoj medicini u organizaciji Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

 

Virtualna Konferencija o palijativnoj medicini

"Ostani uz mene"

  1. i 19. rujna održana je Konferencija o palijativnoj medicini putem digitalne platforme Zoom. Cilj konferencije bio je obilježavanje 10 godina od osnutka Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine - CEPAMET, Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Prije 10 godina, osnivanje CEPAMET-a je bio jedan od vodećih ciljeva javno-zdravstvene akcije "Ostani uz mene", koje je pokrenulo Hrvatsko liječničko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji s brojnim drugim institucijama i udrugama.

Održano je više tečajeva "Osnove palijativne medicine", te drugih, na kojima su sudjelovali brojni zdravstveni djelatnici, socijalni radnici, psiholozi, duhovnici, članovi nevladinih udruga, bolesnici i njihove obitelji te volonteri koji su željeli znati nešto više o palijativnoj medicini i palijativnoj skrbi, ili kako je u uvodu rečeno - što zapravo znači umijeće medicine (ars medica), kako u preventivnoj i kurativnoj, tako i u palijativnoj medicini -. Razvoj CEPAMET-a  se nastavio kroz daljnje aktivnosti sloganima "Čini dobro, osjećaj se dobro", zatim "Brinimo zajedno", te "Služiti čovjeku - putokaz humanosti u medicini"..

            Razlog zašto je naša udruga PUKS sudjelovala na ovoj konferenciji su važne teme za planiranje naših aktivnosti i projekata od kojih izdvajamo:  "Korištenje sredstava EU fondova s ciljem razvoja palijativne medicine", zatim " Uloga udruga civilnog društva u palijativnoj medicini" te "Uloga lokalne zajednice u razvoju palijativne medicine".

            Osobito ističemo predavanje koje je iznijela  pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo: Zvjezdana Gvozdanović, OŽB Našice koja je kao jedan od pokazatelja izvrsnosti. prikazala rad Odjela za palijativnu skrb pri OŽB Našice a s kojima naša udruga njeguje suradnju od 2017.godine. 2018. godine posjetili smo Odjel i vidjeli s kojim izazovima se susreću sestre i liječnici u radu s takvim bolesnicima.

Zaključak tog posjeta je isticanje potrebe za volonterima kao produženoj ruci zdravstvenim djelatnicima na takvim odjelima. Nastavak suradnje je bio prošle godine kada su sestra Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OŽB Našice, te sestra Margareta Uremović, glavna sestra Odjela za palijativnu skrb, održale predavanje u vijećnici grada Belišća pod nazivom “Sve što ste željeli znati o palijativi, a niste se usudili pitati”. Na ovom predavanju uspjeli smo okupiti zdravstvene djelatnike tada DZ Valpovo, druge stručnjake iz područja socijalnog rada, psihologije, vjerske zajednice, udomitelje ali i građane koji su željeli saznati nešto više palijativi u našem susjedstvu.

            Na konferenciji smo saznali i na koji način volonteri u drugim županijama ostvaruju suradnju sa zdravstvenim stručnjacima u palijativi, te izdvajamo primjer udruge La Verna iz Zagreba, pod nazivom "Volonteri - treći resurs u skrbi za palijativne bolesnike".

Ove godine smo imali plan napraviti suradnju s udrugom La Verna u vidu edukacije naših volontera i zainteresiranih građana Valpovštine, no s obzirom na izvanredne okolnosti uslijed pandemije Covid-19, preporuke HZJZ su nas privremeno zaustavile u radu na tom području.

            Međutim, naša želja i napori koje ulažemo, prije svega senzibilizacijom i podizanjem svijesti o važnosti razvoja palijativne skrbi na našem području, vidljiva je ustrajanje na ostvarenju naših ciljeva unatoč mnogim preprekama.

Svjetski dan hospicija i palijativne skrbi Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 1990. godine.

           

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu