MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE:Torakalni sindrom

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sindrom je skup simptoma neugodnosti i bolova  koji čine zajedničku cjelinu. Uključuje bolove, zatezanje i bolnost na prsnom dijelu kralježnice.

Prsni dio kralježnice sastavljen je od 12 kralježaka na koje se uzglobljavaju rebra. Deset od njih se hvataju za prsnu kost što stvara prsni koš. Za razliku od vratnog dijela, grudni dio kralježnice slabe je pokretljivosti i ograničen je na pokretanje naprijed nazad.

SIMPTOMI

Sindromom u medicini nazivamo stanje koje karakterizira skup simptoma koji se obično pojavljuju zajedno. Liječnik će tako dijagnosticirati torakalni sindrom u slučaju prisutnosti sljedećih simptoma:

-bolovi, zatezanje i probadanje u središnjem dijelu kralježnice,

-osjećaj boli na dodir, primjerice tijekom masaže,

-osjećaj utrnuća u središnjem dijelu kralježnice,

-širenje boli u prsni koš.

UZROCI

Kao u slučaju svakog sindroma, i kod torakalnog sindroma teško je definirati jedan konkretan uzrok s obzirom na to da je najčešće riječ o nekoliko različitih uzroka.

Do torakalnog sindroma dolazi radi slabe funkcionalnost kralježnice i mišića. Kralježnica je podijeljena u tri funkcionalna dijela, a mišićno zglobne strukture tijela ovise o uporištu koje im pruža grudna kralježnica. Veliku ulogu imaju i rebra. Mnogi mišići koji su odgovorni za kretanje križa i vrata nalaze svoje uporište na grudnoj kralježnici. To uključuje i lopatice koje su ključ pokretljivosti ruke i ramena. Čak je i samo stajanje ili sjedeći položaj uvjetovan stanjima mišića srednjeg dijela leđa.

Obično je primarni uzrok degeneracija na kralješcima ili hrskavici središnjeg dijela kralježnice. Primjerice, hernija diska uzrokovana njegovom degeneracijom može uzrokovati simptome torakalnog sindroma, kao i spondiloza, degenerativna bolest uslijed koje dolazi do kalcifikacije kralježničkih ligamenata, odnosno taloženja kalcija unutar istih.

DIJAGNOSTIKA

 U utvrđivanju uzroka torakalnog bolnog sindroma, uz dobru anamnezu i temeljit klinički pregled, korisni su i rendgensko snimanje (RTG), magnetska rezonancija (MR) ili alternativno CT-mijelografija torakalne kralježnice, kao i elektromiografija (EMG) mišića uz kralježnicu, te mišića ruku i nogu.

 LIJEČENJE

Kod simptoma koje traju duže od nekoliko tjedana izuzetno bitno je početi sa kvalitetnim liječenjem u smislu čim prije oporavka.Fizikalna medicina i rehabilitacija je osnova u liječenju ovakvih tegoba.Aura centar je specijaliziran za liječenje i najtežih kroničnih stanja najmodernijim svjetskim metodama fizikalne terapije . Liječenje torakalnog bolnog sindroma usmjereno je prema smanjenju bolova, a time i poboljšanju funkcije kralježnice. Primjena lijekova protiv bolova (analgetika i nesteroidnih antireumatika) se može koristiti u prvih 10-tak dana.Međutim dugotrajno korištenje lijekova nije preporučljivo.. Funkcionalno liječenje obuhvaća odgovarajuće modalitete fizikalno-terapijskih postupaka s ciljem smanjenja boli, snaženja mišića i restitucije funkcije kralježnice. Medicinska gimnastika gotovo je uvijek dio funkcionalnog liječenja, a preporučuje se provoditi je svakodnevno, barem dva puta na dan.

Prevencija nastanka bolova i simptoma

Dugo stajanje, sjedanje i manjak fizičke aktivnosti pridonosi nastanku torakalnog sindroma. Svakodnevno razgibavanje i barem lagana fizička rekreacija pomoći će u prevenciji i trajnoj sanaciji većine kroničnih stanja na kralježnici, pa tako i torakalnog sindroma. S druge strane, kod sportaša koji se intenzivno bave sportom, to može uzrokovati jednake probleme kao i dugotrajno sjedenje.

Ako se bavite sportom te postoji nemogućnost izvedbe pokreta u torakalnom dijelu kralježnice, može doći do kompezacija pokreta u lumbalnom dijelu. U slučaju nedostatne mobilnosti torakalne kralježnice u treningu može doži do učenja krivog motoričkog obrasca. Sve to može izazvati dugoročne i patološke promjene i ozljede.

Ukoliko imate problema s bolestima kralježnice slobodno nam se obratite!

Aura centar je specijalizirana ustanova za liječenje tegoba u leđima najmodernijim svjetski metoda...

S više 20 godina iskustva izuzetno uspješno liječimo diskus herniju,lumbago,išijas,cervikobrahijalni sindrom,torakalni sindom...

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Vaš Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju!

Za više informacija o išijasu kliknite na link https://auralife.eu/isijas/

Aura centar za zdravlje, Valpovo - https://auralife.eu/

Najmodernijim svjetskim metodama liječimo ortopedske,neurološke,reumatološke,degenerativne bolesti te sportske ozljede.

Adresa: M.Gupca 37 , 31550 Valpovo

KONTAKT TELEFON : 098 9179 200 ILI 031 650 616

Kliknite na link :https://www.youtube.com/watch?v=a4oH6Z10N2o&list=PLJQV_eGHn6GyyIcDQulO4Hu6nNx-o4D9G

te pogledajte videozapise o bolestima kralježnice.

https://auralife.eu/naruci-se/ - DOGOVORITE PREGLED

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu