MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE: Artroza kuka

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Koksartroza (coxarthrosis) se ubraja među najčešće bolesti kuka u starijoj životnoj dobi. Karakterizira je postupni razvoj degenerativnih promjena zglobne hrskavice, a kasnije i ostalih zglobnih struktura.

Ovisno o životnoj dobi, sve više ljudi pati od bolova i ograničenja kretnji u zglobu kuka, što upućuje na to da su bolesti kukova danas vrlo česte i imaju više uzroka.

UZROCI:

Oštećenje zgloba kuka ne nastupa preko noći nego je posljedica dugotrajnih poremećaja biomehaničkih odnosa u funkciji zgloba.

Mnogobrojni su čimbenici nastanka. Najčešći primarni čimbenici su starija dob, prirođena razvojna anomalija zgloba kuka, prekomjerna tjelesna težina, traumatska oštećenja, upale, lokalni cirkulacijski poremećaji, genetska predispoziicija, smanjena dnevna tjelesna mišićna aktivnost samo su neki od razloga koji dovode do poremećena odnosa snaga između mišićnih grupa koje pokreću zglob kuka s jedne strane, a s druge uzrokuju preopterećenje zglobne hrskavice i ligamenata. Sve to dovodi do razvoja artroze i smanjenja pokretljivosti, te razvoj boli.

Artroza kuka (koksartroza) danas predstavlja sve češći problem i počinje se javljati u sve ranijoj dobi, najviše zbog drastična smanjenja ozbiljnije tjelesne aktivnosti i navike dugotrajna sjedenja.

SIMPTOMI:

Klinički simptomi ovise o uznapredovalosti same bolesti.

Najprije se javlja umor i povremena bolnost pri većem opterećenju oboljelog zgloba. Karakteristična je tzv. startna bol (bol nakon duljeg mirovanja), te bol npr. prilikom silaženja niz stepenice odnosno pri aktivnostima kod kojih ne dolazi do velike kontrakcije mišića i zglob nema njihovu «zaštitu». Poslije se mogu pojaviti bolovi i u mirovanju.

Bol, kao dominantan osjet, postaje sve jača, sve više smanjujući aktivnost zgloba kuka. Paralelno sa smanjenjem aktivnosti ljudski organizam instiktivno počinje štedjeti oštećeni zglob, što indirektno izaziva daljnje poremećaje statike zdjelice i kralježnice. To nadalje dovodi do daljnjeg oštećenja hrskavice zgloba i do postupna razvoja izražene artroze kuka. Konačno je stanje teška artroza kuka koja u kombinaciji s izraženom hipotrofijom muskulature kuka i natkoljenice, zbog smanjene aktivnosti, izaziva sve jače bolove, izrazito lošu pokretljivost .

U izraženom stadiju bolesti bolesnik šepa na stranu bolesnog opterećenog zgloba, bolovi su stalni, a pokretljivost zgloba je bitno smanjena. Razvijaju se aduktorna i fleksijska kontraktura kuka, natkoljenica je u položaju vanjske rotacije a dolazi i do hipotrofije pelvitrohanterne muskulature.

 

LIJEČENJE:

U liječenju artroze kuka korisitmo sve metode fizikalne terapije, uključujući elektroterapiju, UZV, laser u kombinaciji sa vježbama.

U najtežim oblicima operacijski se ugrađuje novi kuk.

Edukacija pacijenta

Edukacija pacijenta odnosi se na: program vježbi u kućnom režimu, učenju pravilne posture te o važnosti i načinu uporabe ortopedskih pomagala (uporabom štapa na zdravoj strani rasterećuje se zglob kuka); Savjetuje se pacijenta o potrebi odmaranja u potrbušnom položaju zbog prevencije fleksijske kontrakture, o potrebi izbjegavanja dužeg sjedenja u istom položaju sa prekriženim nogama; Ukoliko se kontraktura razvila stolica mora biti visoka i kosa. Pacijenti bi trebali nositi obuću s gumenim đonovima koji amortiziraju hod ali i sa pravilnom obućom potrebna je racionalizacija kretanja jer se time usporava progresija bolesti.

 

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Kontakti:

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

       VELJAČA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu