MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE:Bol u trtičnoj regiji

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Kroz svoju praksu svakodnevno nailazim na pacijente sa bolovima i promjenama na trtičnoj kosti.

Česti padovi, udarci, ali i dugotrajne loše pozicije pri sjedenju mogu uzrokovati jake bolove i nelagodu u najdonjem djelu kralježnice. Medjutim ova problematika može stvoriti i težu simptomatologiju.

ANATOMIJA:

Trtična ili repna kost, stručno zvana os coccygis predstavlja zadnji dio kralježnice. Čini ga spoj 3-5 međusobno spojenih kralježaka koji čine blago zavijeni luk. Izgledom podsjeća na ptičji kljun, pa ga tako i nazivaju. Prvi od kralježaka je konkretno definiran dok su ostali kralješci su sve manji i manji kako se nižu prema zadnjem koji predstavlja mali koštani čvor. Sa godinama starenja, prvi repni kralježak se spaja sa križnom kosti iznad, dok se ostali kralješci spajaju u jednu, jedinstvenu kost. Nešto iznad trtice završava kralježnična moždina, dok se području oko trtice nalaze neuralne strukture koje također mogu biti kompromitirane uslijed trauma i pomaka repne kosti. Na trtičnu kost se vežu mišići i tetive, pa pojačana tenzije nekih struktura može utjecati na pomaka repne kosti. Sa druge strane slabost muskulature zdjeličnog dna kao i tonus ligamenata također može utjecati na poziciju repne kosti.

 UZROCI:

Bolove u trtičnoj regiji nazivamo kokcigodinija (coccygodynia), a njeni uzroci mogu biti traume kao što su padovi i udarci, ponavljajući stres, težak porod kod žena ali i uzroci iz udaljenih mjesta. Padovi i udarci mogu uzrokovati upalu zahvaćenih struktura, uganuće spoja, ali i prijelom kosti. Bolove može uzrokovati težak porod kod žena uzrokovanog povećanim pritiskom prilikom istiskivanja ploda. Ponavljajući stres kroz aktivnosti koje produžuju pritisak na stražnjicu kao što su jahanje i sjedenje na tvrdim površinama dulje vrijeme, ali i loše posturalne pozicije na radnom mjestu mogu uzrokovati pojavu devijacije i boli u trtici. Bol uslijed tih uzroka obično nije trajna, ali ako se upala i simptomi ne liječe, može postati kronična. Osjećaj bolova u trtici može uzrokovati i iradirajuća bol koja dolazi iz lumbalnog djela kralježnice. Osim lokalne boli i nelagode, nerjetko se od simptoma pojavljuje glavobolja, utrnulost donjeg djela kralježnice, lošija probava, pojačani menstrualni bolovi, erektilna disfunkcija i dr.

TERAPIJA:

 Definiranje terapije se vrši nakon uzimanja anamneze i izvršenja fizičkog pregleda. Ukoliko nema svježe frakture, cilj terapije je usmjeren na opuštanje mekih struktura oko repne kosti, te primjene doziranih, pažljivih mobilizacijskih tehnika u cilju ispravljanja devijacije repne kosti i primjene fizioterapijskih  procedura koje mi koristimo u Aura centru. Zbog posrednog djelovanja, važno je terapiju primjeniti i na susjedne segmente. Nakon smanjenja bolova i pratećih simptoma, terapija se usmjerava ka održavanju intraabdominalne cirkulacije, snage zdjeličnog dna i posturalnih mišića sa ciljem pravilne posture tijela te izbjegavanju aktivnosti i dugotrajnih pozicija koje mogu dovesti do recidiva. Za olakšanje prilikom sjedenja mogu se koristiti memorijski jastuci ili jastuci sa rupom na sredini kako bi smanjili pritisak na trtičnom djelu.

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Kontakti:

Vaš Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju!

10 godina s Vama!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu