MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE:Radikulopatija

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Radikulopatija je naziv za oštećenje korijena živca, koji izlazi iz kralježnične moždine, kroz otvor između dva susjedna kralješka.

Ako su promjene koje uzrokuju oštećenje živca u donjem dijelu kralježnice, tipični simptom je bol u križima i duže jedne ili obje noge u inervacijskom području korijena živca. Kod promjena u vratnom dijelu kralježnice bol i trnci se šire u jednu ili obje ruke. Osim boli, radikulopatija je najčešće praćena parestezijama – smetnjama osjeta u smislu trnaca, mravinjanja, žarenja i/ili potpunog gubitka osjeta. Smetnje osjeta posljedica su zahvaćenosti senzornih niti u korijenu živca i ispoljavaju se u pripadajućem dermatomu.

 

DIJAGNOZA:


Oštećenje živca utvrđuje se kliničkim pregledom, tijekom kojeg se nalaze već spomenute smetnje osjeta, ali i motorike: često bolna i ograničena gibljivost slabinskog dijela kralježnice, hipotrofija mišića ekstremiteta (slabost, „propadanje“), slabiji ili odsutni vlastiti refleksi (patelarni i RAT – refleks Ahilove tetive). EMNG–elektromio-neurografija definitivno potvrđuje dijagnozu, precizira lokalizaciju, opseg i okvirno vrijeme trajanja oštećenja živca – je li akutno ili kronično.

 

UZROK:

 

Treba znati, da radikulopatija sama po sebi nije dijagnoza, već je posljedica neke od bolesti ili ozljeda kralježnice koje mogu dovesti do oštećenja korijena živca. Najčešća je kompresivna, a ona nastaje zbog hernije intervertebralnog diska (hrskavično-vezivne pločice) koja se nalaz između dva susjedna kralješka i o kojoj smo opširno pisali u jednom od ranijih napisa. Može biti i posljedica pritiska koštanih struktura na živac, najčešće osteofita – koštanih zadebljanja kralježaka. Svi ostali uzroci radikulopatije su na sreću daleko rjeđi: tumori, epiduralni apsces, spinalni meningeomi, neurofibromatoza, itd. Da bi se postavila dijagnoza radikulopatije, u pravilu treba učiniti radiološku obradu – rentgensku snimku područja kralježnice koje uzrokuje simptomatologiju. Daleko preciznija i sofisticiranija pretraga je magnetna rezonanca, koja vrlo točno detektira herniju diska, kao uzrok radikulopatije.

LIJEČENJE:

 

Kod težih oblika bolesti, mi u našem centru radimo najmodernije svjetske terapije , gdje u najčešćem broju slučajeva  osobe sa takvim problemima vrate normalnom životu.
Bolesnici s radikulopatijom moraju svakako izbjegavati dizanje i nošenje tereta, duži prignuti položaj te nagle pokrete slabinskog dijela kralježnice. Dopuštena je i štoviše dobrodošla umjerena tjelesna aktivnost. Dugoročno, korisna je medicinska gimnastika, koja će osnažiti muskulaturu.

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Kontakti:

Vaš Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju!

10 godina s Vama!

                                                                                                                                                            

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu