MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE:Hondromalacija patele (1.dio)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Patela (iver) je pomična kost koja se nalazi s prednje strane u zglobu koljena.

Uzglobljuje se s bedrenom kosti u femoropatelarnom zglobu. Patela je učvršćena (obavijena) tetivom koja spaja kvadriceps (mišić prednje strane natkoljenice) s tibijom (kost potkoljenice). Tetiva kvadricepsa prelazi preko koljena obavijajući patelu. Sastoji se od dva dijela, gornji dio koji se spaja na patelu je tetiva kvadricepsa, a donji se naziva patelarna tetiva i ona spaja patelu i tibiju. Patela služi kao neka vrsta poluge koja pomaže kvadricepsu stvoriti veću silu prilikom pokreta (pojačava jakost kvadricepsa). Za patelu se hvataju još dva mišića natkoljenice (vastus medialis obliquus (VMO) i vastus lateralis (VL)) koji su odgovorni za pravilno gibanje patele. Na unutarnjoj se strani patele nalazi zglobna hrskavica. Zglobna hrskavica je glatko i elastično tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, apsorbira opterećenje te omogućava glatko klizanje rubova kostiju jednog o drugi smanjujući trenje i pritisak između njihovih rubova prilikom pokreta.

Što je hondromalacija patele?

Hondromalacija patele spada pod bolno stanje koje se jednim imenom naziva trkačko koljeno, a obuhvaća: hondromalaciju patele, sindrom prednje boli u koljenu i ostale probleme s patelom. Hondromalacija patele je česti problem koji se javlja u koljenu. Označava bolno stanje koje se javlja oko područja patele (ivera). Kod hondromalacije patele dolazi do mehaničkog oštećenja zgloba patele i femura te zglobne hrskavice ispod patele.

Kako dolazi do hondromalacije patele?

Hondromalacija patele se razvija postupno zbog velikog i dugotrajnog opterećenja na patelu i koljeno (trčanje, skijanje, skokovi). Postupno dolazi do trošenja i propadanja zglobne hrskavice ispod patele, što uzrokuje pojavu boli i razvoj hondromalacije. U zdravom zglobu se patela, prilikom pokreta, normalno pomiče (klizi) bez izravnog doticanja bedrene kosti. Problem se javlja kada se patela, iz nekog razloga, više ne pomiče pravilno (odlazi više na jednu stranu prilikom pokreta), te zbog toga struže o zglobnu hrskavicu oštećujući ju.

Koji su uzroci nastanka hondromalacije patele?

Ovaj se problem često javlja kod sportaša koji učestalo opterećuju zglob koljena (trkači, nogometaši, skijaši, tenisači). Do problema može doći zbog akutne ozljede (pad ili udarac) ili zbog postupnog trošenja i propadanja hrskavice uslijed dugotrajnog trljanja patele o nju. Do nepravilnog pomicanja patele u koljenu može doći zbog slabosti ili disbalansa jakosti mišića kvadricepsa- VMO je u većini slučajeva slabiji od VL (povlači patelu na jednu stranu), mišića potkoljenice, izvrtanje stopala prema unutra prilikom hoda, „X“ noge, deformacije patele ili donjeg djela femura.

 

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Kontakti:

Vaš Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju!

10 godina s Vama!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu