MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE:Hondromalacija patele (2.dio)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Patela (iver) je pomična kost koja se nalazi s prednje strane u zglobu koljena. Kako prepoznati hondromalaciju patele?

Dolazi do pojave boli ispod i oko patele. Bol se obično širi s unutarnje strane koljena i povećava se prilikom aktivnosti koje opterećuju koljeno (čučanj, trčanje, penjanje po stubama, zadržavanje savijenog koljena (npr. sjedenje)). Javlja se osjećaj nestabilnosti patele prilikom kretanja, te dolazi do pojave krepitacija (zvukova „škljocanja“ ili „preskakivanja“ kod savijanja koljena).

Što napraviti?

Hondromalacija patele se obično tretira neoperativno. Potrebno je prekinuti sa svim aktivnostima koje opterećuju koljeno (trčanje, skokovi). Terapija započinje metodama za otklanjanje boli i upale (led, mirovanje, protuupalni lijekovi).Takve vrste pomoći treba primjenjivati u prvih 10-tak dana. Ako je upala puno većeg intenziteta tada bolovi i tegobe ne prestaju unutar 10 dana nego traju puno dalje.

Ako je takav slučaj u pitanju tada treba čim prije potražiti stručnu pomoć,jer će se tada puno prije problem riješiti.Mi u Aura centru usko specijalizirano tretiramo ovo oboljenje. Kada Na početku tretmana primjenjuju se sve moderne metode liječenja a nakon terapija se preporučuje vježbe pasivnog istezanja (posebno za kvadriceps). Započinje se i s vježbama jakosti za mišiće natkoljenice i zdjelice, u većini je slučajeva potrebno jačati VMO. Primjenjuju se ekscentrične vježbe jakosti (kod kojih se mišić produljuje) kod kojih se izvode vrlo polagane kretnje (u progresiji se opterećenje povećava dodavanjem dodatnih utega). Ekscentrične se vježbe mogu provoditi na ravnoj površini, ali bolji se rezultati postižu vježbanjem na kosoj podlozi (platforma nagiba 25˚). Liječenje u prosjeku traje 4 do 6 tjedana nakon čega je potrebno još nekoliko mjeseci samostalnog provođenja vježbi kako bi problem u potpunosti nestao. Operaciji se pristupa ako neoperativna terapija nije učinkovita. Rehabilitacijski program nakon operacije je nešto složeniji i dugotrajniji, provodi se po istim principima kao i neoperativna terapija.

 

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Kontakti:

Vaš Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju!

10 godina s Vama!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu