MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

ZDRAVLJE:Discus hernia

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kada se disk između kralježaka degenerira,meki unutarnji gel u disku može procuriti natrag u spinalni kanal.To stanje je poznato kao hernija diska.

DISCUS HERNIA – FAKTORI RIZIKA NASTANKA BOLESTI:

  1. godine života: najčešće se događa između 35-50 godine.Rijetko se javlja poslije 80-te godine.

2.spol : grubo rečeno muškarci dobivaju herniju diska dva puta više nego žene

3.fizički zahtjevni poslovi : poslovi koji svakodnevno uključuju podizanje teških tereta ili bilo koji fizički poslovi povezani su sa velikom mogućnošći nastajanja hernije diska.

4.prekomjerna tjelesna težina: prekomjerna tjelesna težina značajno utječe na mogućnost pojave hernije te osobe koje su jednom operirale kralježnicu imaju 12 puta više šanse da im se sličan problem ponovi.Ono što se događa je da prekomjerna tjelesna težina značajno povećava stres na kralježnicu te na taj način povećava šansu za nastanak bolesti.

5.pušenje: nikotin usporava protok krvi prema diskovima i na taj način omogućava i pobrzava nastanak degenerativnih promjena u kralješcima koji dovode do hernije.

6.genetska predispozicija : osobe koje su u svojoj obitelji imali sličnih bolesti imaju veću mogućnost nastanka istog problema

HERNIJA CERVIKALNE KRALJEŽNICE

Kada se disk između kralježaka degenerira,meki unutarnji gel u disku može procuriti natrag u spinalni kanal.To stanje je poznato kao hernija diska.

Jednom u spinalnom kanalu, hernija diskovnog materijala zatim vrši pritisak na živac, uzrokujući bol zračenjem prema živcu što dovodi do išijasa ili bolova u nogama (od lumbalne hernije diska ) ili bolova u ruci (od cervikalne hernije diska ).

Znakovi i simptomi cervikalne hernije diska

Prilikom hernije cervikalnog dijela kralježnice, njegov mekani unutarnji materijal i upalni proteini počinju istjecati u zaštitni vanjski sloj i eventualno u kralježnični stup. Hernija diska obično uzrokuje oštru ili šok sličnu bol u vratu i / ili ruci upalom ili stiskanjem obližnjeg živčanog korijena. Ostale anatomske strukture u blizini, poput leđne moždine, mogu također biti upaljene i bolne.

Neki uobičajeni znakovi i simptomi cervikalne hernije diska uključuju:

Bol u vratu.

Ova se bol obično osjeća prema stražnjoj ili bočnoj strani vrata. Može biti u rasponu od blage boli koja se osjeća osjetljivom kada je dodirne do oštre ili goruće boli.

Radikularna bol.

 Ova bol može zračiti od ukočenog živca u vratu dolje kroz rame, ruku, ruku i / ili prste. Ponekad može osjetiti vrućinu ili strujni udar.

 Cervikalna radikulopatija.

 Utisnuta živa ili upala korijena živaca također može prouzrokovati utrnulost i / ili slabost da se zrače prema dolje u rame, ruku, ruku i / ili prste. Radikularna bol može pratiti i radikulopatiju u nekim slučajevima.

Simptomi se pogoršavaju uz specifičan položaj glave ili aktivnosti . Bol kod hernije na disku obično se rasplamsava i osjeća se gore tijekom aktivnosti, primjerice dok igrate sport ili dižete veliku težinu. Određeni položaji glave - poput okretanja u jednu stranu ili naginjanja glave prema naprijed - mogu također pogoršati bol.

Ukočenost vrata.

Bol i upala iz herniziranog hernija diska mogu ograničiti određene pokrete vrata i smanjiti opseg pokreta.Postavljanje točne dijagnoze za cervikalni hernirani disk može pomoći u razumijevanju osnovnih mehanizama boli, kao što je koji korijen živca može biti komprimiran. Točna dijagnoza također igra važnu ulogu u najučinkovitijem liječenju.

Česti uzroci hernije diska uključuju:

Degeneracija diska tijekom vremena.

Kako se starenje diska, prirodno gubi hidrataciju i postaje manje fleksibilna i izdržljiva. Pukotine i suze vjerojatnije će se razviti u disku koji ima niži sadržaj vode.

Trauma.

Izravni utjecaj na kralježnicu može uzrokovati suzenje diska ili herniju.

Mogući su i drugi manje uobičajeni uzroci hernijalnih diskova, poput poremećaja vezivnog tkiva ili drugih poremećaja u kralježnici.

Dijagnoza herniziranog hernija diska

Postavljanje točne dijagnoze za cervikalni hernirani disk obično uključuje postupak u 3 koraka:

Povijest pacijenta.

Preispituje se povijest bolesti pacijenta, uključujući bilo kakva kronična stanja, prošle ozljede ili povijest bolova u leđima ili vratu. Prikupljaju se i informacije o trenutnim simptomima.

Fizikalni pregled. Vrat može biti palparan (filcan) za bilo koja područja oteklina, nježnosti ili boli. Liječnik također provjerava raspon pokreta vrata kao i bilo kakve znakove neurološkog deficita u rukama, poput problema s refleksima, ukočenosti i / ili slabosti.

DIJAGNOSTIKA

može pokazati je li se disk počeo ravnati ili se kretati izvan svog uobičajenog mjesta. Magnetska rezonancija (MRI) skeniranje je najbolja metoda za gledanje hernija diska zbog svoje visoke kvalitete obzirom mekih tkiva. Ako MRI nije opcija, mijelogram CT ili CT  može se također uzeti u obzir.

U mnogim slučajevima tijekom anamneze i fizikalnog pregleda pacijenta može se prikupiti dovoljno podataka za početak liječenja, pa se slikarska studija ne traži uvijek odmah. Međutim, za dijagnozu cervikalne hernije diska kao uzroka boli obično je potrebno usporediti povijest bolesnika, fizikalni pregled, studiju snimanja i rentgensko vođenu dijagnostičku injekciju s pojačanim kontrastom.

 

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Kontakti:

Vaš Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju!

10 godina s Vama!

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu