MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

3 savjeta za pacijente kod problema s kralježnicom

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Dobijanje točne kliničke dijagnoze za osnovni uzrok može biti težak proces, ali je važno kako bi se vodile optimalne odluke o liječenju.

Evo 3 savjeta koji će vam pomoći da se krenete u dijagnostici i procesu liječenja:

  1. Poremećaj diska ne odgovara boli

Iako je to protivno zdravom razumu, oštećeni ili bolesni disk ne uzrokuje uvijek bol ili bilo kakve simptome uopće. Zapravo, relativno visok postotak populacije starije od 40 godina ima neku vrstu problema s diskom koji je vidljiv na MRI snimanju . To je slično drugim poremećajima koji često ne izazivaju nikakve simptome, poput srčanog šuma, što je srčana greška koja često ne izaziva nikakve simptome.

Uz to, ozbiljnost problema s diskom koji se nalazi na MRI pretrazi ne odgovara količini boli ili simptoma koje pacijent doživljava.

Na primjer:

Jedna osoba s velikim herniranim diskom ne može imati simptome

Drugi pojedinac s malom, gotovo beznačajnom hernijom diska može pretrpjeti peckanje, bolnu bol koja zrači niz nogu.

Ova je razlika važna jer ako se problem s diskom pokaže na testu snimanja, ali nije uzrok pacijentove boli, tada neće biti korisno liječiti problem s diskom. U najgorem scenariju, pacijent može podvrgnuti operaciji liječenja hernije diska ili degeneriranog diska , samo da bi otkrio da je nakon operacije bol isti i uopće se nije poboljšao.

  1. Dijagnostičke pretrage

Intervju stručnjaka za kralježnicu s pacijentom o njegovoj zdravstvenoj anamnezi, u kombinaciji s procjenom pacijentovih simptoma, obično će rezultirati kliničkom dijagnozom koja utvrđuje uzrok pacijentove boli.

Radiografski test, poput MRI pretrage, rendgenskih ili CT testova, tada se može koristiti za potvrđivanje dijagnoze i dobivanje više informacija o mogućnostima liječenja. Ova vrsta testa može biti korisna za planiranje operacije. Međutim, radiografski se test rijetko koristi kao osnova za dijagnozu - uglavnom se koristi za potvrđivanje ili isključenje mogućnosti.

 

  1. Odlučivanje o operaciji kralježnice je kompliciran proces

Prilikom odlučivanja o načinu liječenja boli uzrokovane problemom s diskom, važno je razmotriti vrstu operacije prije nego što odlučite želite li ili ne. Ono što mi uvijek kažemo pacijentima je da su operacijske metode rješenje u krajnjoj nuždi.Uvijek se daje prednost metodama koje imaju male šanse za komplikacije,međutim u najtežim slučajevima operacija je neizbježna...

Na primjer:

Tipična operacija za rješavanje boli u nozi hernije diska je mikrodiscektomija, operacija s visokom stopom uspjeha s trenutnim ublažavanjem bolova u nozi s relativno kratkim vremenom oporavka.

Tipična operacija za rješavanje lumbalne degenerativne bolesti diska je lumbalna spinalna fuzija koja ima manje pouzdane ishode i duže vrijeme oporavka.

S obzirom na brojna razmatranja, pacijenti su dobro educirani o svojim kirurškim mogućnostima prije donošenja bilo kakvih odluka.

Sponzor članka je: Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju Valpovo

Adresa: Matije Gupca 37, 31550, Valpovo

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7:00 do 20:00; subota 7:00 do 12:00

Kontakti:

Vaš Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju!

10 godina s Vama!

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      SVIBANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu