DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN:Ana-Marija Hilleprand von Prandau, barunica i gospodarica Valpovštine!

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

To se je uviek o polnoći sbivalo, ako nije gorila svieća… Majka ne htjede o tom pojavu nikomu ništa propoviedati, bojeći se da koga ne uzmiri…

Zemljišna gospodarica prostora od Drave na sjeveru do Vuke na jugu, od okolice Osijeka na istoku do okolice Našica, Orahovice na zapadu Maria Ana Eleonora (rođ. Pejačević) Hilleprand von Prandau napustila je ovozemaljski život 27. veljače 1863. godine.

Uz valpovačko vlastelinstvo vežemo vlasteline, odnosno zemljišne gospodare poput Petra II. Antuna i Josipa Ignaca Hillepranda von Prandaua, a često zanemarujemo lik i djelo žena poput Ana-Marije. Gospodarice koja je s Josipom Ignacom podignula svetište sv. Ane uz Dravu kod Bistrinaca, vodila obnovu dvorca početkom 19. stoljeća, samostalno vodila vlastelinstvo nakon smrti Josipa Ignaca uz određenu pomoć sinova Karla i Gustava… S vremenom su podijelili vlastelinstvo na dva dijela pri čemu je Karlo djelovao u kulturi diljem Habsburške Monarhije, a Gustav gospodario s oba vlastelinstva.

Tijekom njezina života podizale su se crkve diljem današnje Valpovštine i Miholjštine, a ne smijemo zanemariti niti njezinu ulogu u otkriću ili možda stvaranju legende o Bijeloj djevi valpovačkog dvorca pri kraju njezina života…

Ponajprije mi (Kuhač prenosi misli baruna Gustava) pripoviedaše moja majka, da je već pred mnogo godina, kad je kod mene u gradu stanovala, čula iznad svoje sobe, gdje nitko nije stanovao, hodati, stupati, štropotati i zatvarati vrata. To se je uviek o polnoći sbivalo, ako nije gorila svieća… Majka ne htjede o tom pojavu nikomu ništa propoviedati, bojeći se da koga ne uzmiri…“ (F. Kuhač, Valpovo i njegovi gospodari)

Foto: Ana-Marija Hilleprand vond Prandau i Josip Ignac Hilleprand von Prandau, Izvor: Muzej likovnih umjetnosti, Osijek

Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje