DOGODILO SE:Umro rodonačelnik obiteljskog posla budućih industrijalaca Valpovštine i Slavonije!

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Rodonačelnik posla obitelji Gutmann napustio je ovozemaljski život početkom ožujka 1890. godine prema trenutačnim saznanjima, pola desetljeća poslije poslovne suradnje između stare plemićke obitelji Hilleprand von Prandau i nove plemićke obitelji Gutmann u Habsburškoj Monarhiji.

Salamon (Samuel) Heinrich Gutmann umro je početkom ožujka 1890. godine. U Nagykanizsi je radio kao skladištar i trgovac da bi 1830-ih godina otvorio trgovinu. Sljedećih dvadesetak godina trgovao je i žitaricama i uljem iz uljane repice. Drvo je ušlo u središte zanimanja trgovca Gutmanna sredinom 1850-ih godina. Po svemu sudeći razlog je bilo tržište koje se počelo stvarati tijekom 19. stoljeća, a to je potreba za drvom u željeznici i razvoj bačvarstva.

Tijekom razvoja obiteljskog posla postao je plemić u skladu s tadašnjim trendovima koncem 1860-ih godina. Niti dva desetljeća kasnije naslijedili su ga sinovi na vodećim položajima u obiteljskom poslu. Oni su ušli s kapitalom u Slavoniju kroz poslovnu suradnju s veleposjedničkom obitelji Hilleprand von Prandau.

Poduzeće sa središtem u novonastalom naselju Belišće zvalo se do sredine 20. stoljeća po Samuelu Heinrichu Gutmannu – S. H. Gutmann. Njegovi su sinovi i potomci koncem 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća nastavili širiti obiteljsko poslovno carstvo. Između ostalog kupovali su i šume na prostoru osamnaestoljetnih vlastelinstava Orahovica i Voćin. Također su gradili i prugu u sklopu poduzeća Slavonsko-podravska željeznica sa središtem u Belišću. Potonja je željeznica imala svoje kolodvore i popratne zgrade (gospodarske i stambene) diljem slavonske Podravine od Osijeka preko Belišća i Donjeg Miholjca do Orahovice

 

Foto: S. H. Gutmann, spomen vlakovi (lokomotiva i vagoni) u Belišću i Orahovici

Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje