VALPOVO: 12.3.1951.: „Rođenje“ ŠK Hrvatska čitaonica

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Nakon stoljeća i stoljeća igranja šaha diljem Europe i ostatka zemaljske kugle i Valpovo i Valpovština dobili su klub (sekciju) sedme viteške vještine.

U godini kada je svjetski prvak bio Mikhail Botvinnik, prvak Hrvatske Andrija Fuderer u prostorijama sada već kultne Hrvatske čitaonice okupio se krug ljudi koji vjerojatno nije bio svjestan što će iznjedriti njihovo okupljanje u sljedećih sedamdeset godina. To su bili Mirodar Kuzmić, Miljenko Zlošilo, Milan Abramović, Jovan Bekvalac, Josip Bošnjak, Franjo Čustonja, Ivica Đuranić, Ivan Jurlina, Milan Klobučar, Vinko Mađar, Antun Sudar, Josip Štajner, Antun Tomašević, Tomislav Cvetković. Predsjednik je šahovske sekcije Hrvatske čitaonice u Valpovu postao Mirodar Kuzmić, tajnik Miljenko Zlošilo, blagajnik Milan Klobučar, a tehnički referent Jovan Bekvalac.

Šah je prema trenutačnim saznanjima Zdravka Birovljevića, autora knjige o šahu u Valpovu Sedma viteška vještina u Valpovu prisutan u Valpovu od 1880-ih godina. Prema tim saznanjima šah je uz biljar, domino i karte bio dio zanimacije Valpovčkanki i Valpovčana, kao i prolaznika u hotelu Fortuna davne 1882. godine. U hotelu se tada nalazio prostor Narodne čitaonice, odnosno Hrvatske čitaonice. Kao logična posljedica igranja šaha bila je i iskazana želja poslije Velikog rata (Prvog svjetskog rata) da se zainteresiranima omoguće šahovski treninzi.

Prije osnivačke skupštine valpovačke šahovske sekcije Hrvatska čitaonica igrali su se i turniri, simultanka i mečevi sa šahistima iz drugih mjesta. Možemo istaknuti dva meča (susreta) s belišćanskim šahistima iz 1951. godine. Jedan se odigrao početkom navedene godine, a drugi kada su već valpovački šahisti bili okupljeni u ŠS Hrvatska čitaonica. Igrali su Tomo Gašparac, Jovan Bekvalac, Miljenko Zlošilo, Stjepan Posezić, Stjepan Takač, Antun Tomašević, Ivan Široki, Franjo Čustonja, Josip Štajner, Todor Juribašić, Antun Sudar, Vjekoslav Pauković, Vladimir Dvoržak, Milan Klobučar, Tomo Šaronić. O mečevima valpovačkih i belišćanskih šahista bit će govora u jednom od sljedećih nastavaka serijala o valpovačkom sedamdesetogodišnjaku.

Dok je te 1951. u Hrvatskoj bilo devet majstora, devet majstorskih kandidata (početkom travnja) četvrtu su kategoriju zaradili valpovački šahisti M. Zlošilo, I. Đuranić, J. Bekvalac, A. Tomašević, A. Sudar, V. Pauković, T. Šaronić, T. Gašparac, I. Široki, S. Posezić, M. Klobučar.

 

Prilog 1. Jovan Bekvalac, jedan od prepoznatljivijih valpovačkih šahista tijekom 20. stoljeća, osvojio je titulu nacionalnog majstora u Italiji