MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

VALPOVŠTINA OD 1543. DO 1687.: Vrijeme osmanske vlasti

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Dok se prostor današnje Valpovštine i Miholjštine (o.a. ovisno o razdoblju i procesima možemo drugačije interpretirati navedena područja) „okrupnjavao i širio“ pod plemićkim obiteljima Morović, Gereb i Pereny koji su dali zadnjeg kršćanskog srednjovjekovnog gospodara Valpova osmanska se vlast širila iz jugoistočne Europe.

Tijekom 1530-ih godina osmanska vojska je širila vlast u međuriječju Drave, Dunava i Save. Uzimajući u obzir tadašnje unutarnjopolitičke okolnosti u Zemljama krune Sv. Stjepana (Ugarsko-Hrvatskom Kraljevstvu), geopolitičke okolnosti i širenje osmanske vlasti jednim od glavnih pravaca, Dunavom pa sjeverno od Drave prema Budimu i (ne)zainteresiranost za međuriječjem došlo je početkom 1540-ih godina do ugarsko-hrvatskih „klinova“ u Slavoniji. Jedan je od klinova bila i utvrda Valpovo s okolicom. Osmanska se vlast do 1543. godine proširila od Srijema preko Erduta, Osijeka, Đakova do Orahovice, Našica i Požege…

„Početkom 1542. godine u osmanske ruke došla je i Orahovica što je utjecalo na još lošiji i istureniji položaj utvrde u Valpovu. Iz osmanske je perspektive napokon 1543. godine uslijedilo rješavanje položaja spomenute utvrde i ostatka područja uz Dravu prema Virovitici. Murad-beg iz Požege i Ulama-paša iz Bosne nekoliko su dana prije novog pokreta Sulejmana Veličanstvenog prema Budimu krajem travnja 1543. godine ušli u Voćin da bi zatim krenuli prema Valpovu. U Valpovu je tada bio Mihajlo Arky s posadom koja je osmanskoj vojsci odolijevala do 23. lipnja 1543. godine, odnosno dva mjeseca (o.a. iz literature se može interpretirati i da je bitka trajala samo tijekom lipnja)… Sve u svemu, nakon tih burnih proljetnih mjeseci 1543. godine »ostaci ostataka« srednjovjekovne Slavonije na području današnje Valpovštine i Miholjštine uz Dravu potpali su pod osmansku vlast. Promatrajući prostor današnje Slavonije, poslije 1543. godine u osmanskim rukama nisu bile još samo Virovitica i Kraljeva Velika. Virovitica će konačno doći pod osmansku vlast 1552. godine.“ (Počeci habsburške Valpovštine, poglavlje Počeci osmanske vlasti)

Od vremena širenja i dolaska osmanske vlasti u Valpovo, Valpovštinu i Slavoniju pa do 1680-ih godina mijenjat će se gospodarska slika Europe i Svijeta, geopolitička slika u kojoj će važnu ulogu imati dinastija Habsburg i tzv. Habsburška Monarhija (o.a. (ne)službeni naziv za zemlje pod dinastijom Habsburg). Od 1680-ih godina Valpovština, kao i Slavonija i Srijem bit će dio Habsburške Monarhije do 1918. godine, tzv. Podunavska Monarhija.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 619 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It
Brzi i pouzdani!