MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Pjesnički simpozij

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Druženje s Lukom Paljetkom u sklopu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice uz potporu Grada Valpova, u nastavcima, sinoć je doživjelo svoju kulminaciju.

U Memorijaknom centru Matije Petra Katančića, najavljeno predstavljane Paljetkovih Recikliranih pjesama pretvorilo se u pjesnički happening ili simpozij, kako je druženje pjesnika nazvao Paljetak, na kojem su predstavljene tri zbirke pjesama, a svoje su stihove govorili i zainteresirani pjesnici iz publike.

Reciklirane pjesme Luke Paljetka predstavio je Zvonko Barišić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice kao pjesnički raritet i eksperiment, a uvaženi je gost nastanak zbirke protumačio:

– Ispred mene stajalo je mnogo tekstova različitih pjesnika jer sam pravio antologiju svjetske poezije za nešto drugo. Tako se tada nakupilo nekoliko različitih pjesama, različitih pjesnika iz mnogih epoha, a onda sam se dosjetio samo da uzmem korektor i počnem križati one riječi koje mi se ne sviđaju, a ono što ostane, od toga će nešto nastati. Riječi će se same oformiti u neku vrstu pjesme, potpuno autonomne i neće zapravo ništa sa mnom imati, a opet bit će poezija. Na taj način te pjesme, na nevjerojatan način i jesu i nisu moje i možda je to zapravo najljepši oblik posla – naveo je Paljetak.

Sljedeća cjelina u sinoćnjem poetskom druženju bila je posvećena najnovijoj zbirci pjesama Luke Paljetka: Opći Pojmovi. Riječ je o zbirci poetskog izričaja o, kako to i sam naslov knjige kaže, Općim pojmovima definiranim u devedeset pjesama, a potom je predstavljena poezija Stane Šćapec, patronažne sestre iz Dubrovnika, sadržana u njezinom pjesničkom prvijencu: Pjesme za lijek.

O njenoj je ljubavnoj poeziji nadahnuto govorio Luko Paljetak, autorica je interpretirala svoje pjesma po vlastitom odabiru, a u predstavljanje su se uključili i Tomislav Šutalo i Vlado Obad.

U poetskom su se programu, interpretacijom svoje poezije predstavili i Zdravko Kokorić i Ankica Aladić, počašćeni prigodom da svoje stihove govore pred svojim pjesničkim uzorom.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TEST 2

TEST 2