MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Antun Sabo slika pola stoljeća, ribič je i ljubitelj prirode

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Ovogodišnju plaketu Grb grada Belišća, koja se dodjeljuje u povodu Dana grada za izuzetna ostvarenja i doprinos kulturnom, sportskom, duhovnom i ukupnom društvenom životu grada, dobit će poznati belišćanski likovni umjetnik Antun Sabo.

Priznanje je to za iznimna ostvarenja u području likovne umjetnosti i doprinos kulturnom životu. Riječ je o umjetniku koji je nedavnom izložbom slika pod nazivom "Tu, kraj nas", obilježio 45 godina slikarskog rada, iako rado kaže da slika više od pola stoljeća.
- Slikarstvo je moj hobi, nema dana a da ne uzmem kist u ruke i nešto ne "mrljam". Sve je krenulo u osnovnoj školi, na satu likovnog kod nastavnika Jovičića, koji me kasnije i usmjeravao da se više time bavim. Aktivno sam se uhvatio slikarstva 70-ih godina, kada mi se rodio prvi sin i kada sam se ostavio "skitnje" i dohvatio kist - kazuje nam svoju priču jedan od najpoznatijih Belišćana.


Sabo (73) u povodu objave o dodjeli javnog priznanja Grada otkriva da je u svojim počecima krenuo slikati ono što ga okružuje, a među prvim motivima bio mu je dvorac Prandau-Normann, palača Gutmann te znamenitosti i prepoznatljivi motivi ovoga područja. Njegovi uradci odmah su se svidjeli prijateljima i sugrađanima te su ubrzo krenule narudžbe za nova djela.

- Tada mi se to učinilo izuzetno zgodno, jer sam istovremeno radio ono što volim, a usput sam mogao i nešto zaraditi. Tom zaradom kupovao sam nove boje i platna. Danas, pak, motive pronalazim u prekrasnom slavonskom krajoliku koji nas okružuje. Gušt mi je prošetati se Jugovačom, Svetištem sv. Ane, općenito prirodom, i ondje naći neki motiv za slikanje. U našoj okolici nije problem pronaći motiv, jer naše Belišće i okolica stvarno su prekrasni - kaže ovaj veliki ljubitelj prirode, koji najviše preferira rad s uljem na platnu, suhim pastelom, a u manjoj mjeri akvarelom. U zadnje vrijeme sve češće okušava se i u oslikavanju zidova soba u svome domu, želeći izbjeći monotoniju i tradicionalno ličenje jednom bojom.
U Likovnoj udruzi Bel-Art od samih je početaka, i uz pokojnog Dragutina Gibičara, jedan je od njezinih osnivača, pa stoga ne skriva ponos što će se u prosincu likovnom izložbom obilježiti puna dva desetljeća uspješnog rada te udruge. Sada to stečeno znanje i vještine rado prenosi na djecu i mlađe generacije u likovnim radionicama koje vodi svake subote u prostorijama Bel-Arta.

Najveći dio svoga radnoga vijeka Antun je proveo kao vatrogasac u Belišću, od kojeg je punih deset godina intenzivno radio s vatrogasnom mladeži. Njegov je rad bio prepoznat u matičnoj vatrogasnoj zajednici, a uz nekoliko priznanja koja je dobio ističe se i priznanje Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije iz 2019. godine, za poseban dugogodišnji doprinos unaprjeđenju vatrogastva. Dugogodišnji je aktivan član i UŠR-a Belišće, gdje je boraveći u prirodi sjedinio dvije svoje strasti - slikarstvo i ribolov. Sudjelovao je na više od 200 likovnih kolonija i izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, promovirajući kulturni identitet i tradiciju likovnog stvaralaštva u Belišću, a velik dio njih bio je humanitarnog karaktera.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1177 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu