Zumovci zadovoljni učinjenim u pandemijskim okolnostima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE U prirodnom okruženju Citadele članovi Udruge za kulturu i umjetnost ZUM održali su redovitu godišnju izvještajnu Skupštinu.

Kao i u mnogim drugim udrugama prošlogodišnje su aktivnosti bile prilagođene uvjetima epidemioloških mjera, no postignuti su zapaženi rezultati u suradnji s Dječjim vrtićem Maslačak u Belišću, a nastavljeno je sudjelovanje na izložbama fotografija u zemlji i svijetu.

-Tijekom lipnja i rujna mladi fotografi  Filip i Lovro Maričić sudjelovali su na međunarodnoj  izložbi fotografija Svijet oko nas u organizaciji Centra vizualnih umjetnosti „ Batana“ u Rovinju. Prijavljeno je bilo 97 autora s 346 fotografija. Ocjenjivački sud izvršio je izbor 110 fotografija od 86 autora uz 6 kolekcija. Fotografije 2 naša mlada fotografa (autora) prihvaćene su i prikazane na zajedničkoj izložbi u Rovinju, navedeno je između ostaloga u izvješću o prošlogodišnjim aktivnostima, koje je podnio Vlado Jung, predsjednik Udruge

Zabilježeno je i sudjelovanje na Međunarodnoj izložbi fotografija „Otok i more“ na Ugljanu u organizaciji Fotokluba Kukljica, a Udruga je organizirala promociju knjige „Tišina pod smokvom“ autora Luke Foro iz Sukošana, člana udruge.

Sekcija Vers sudjelovala je svojim radovima na smotri pjesničkog stvaralaštva u Čepinu i Feričancima, a Kornelija Fešiš sudjelovala je s jednom pjesmom  u pjesničkoj večeri udruge Pjesnici Belišća predstavljajući udrugu ZUM i sekciju Vers.

U suradnji s Turističkom zajednicom Čačinci organizirala predstavljanje knjige „Moja sjećanja na Slavonsko podravsku željeznicu“ autora Dubravka Maričića, a u skladu novonastalom epidemiološkom situacijom  Udruga ZUM je inicirala suradnju s portalom Valpovština.info i organizirala online aktivnost pod nazivom „Proljeće nije odgođeno-u istom loncu na kratkom koncu“. U aktivnosti je prikupljeno sedamdesetak  uratka sa 38366  klikova iz 12 područja umjetnosti.

Tijekom 2020. godine članovi udruge ZUM Kornelija Fešiš i Jozo Bogdanović napisali su i objavili knjige poezije čiju promociju i predstavljanje udruga planira organizirati tijekom 2021. godine.

Planirajući aktivnosti u ovoj godini suradnja Gradskim odjelom za društvene djelatnosti grada Belišća, Turističkom zajednicom, udrugama, ustanovama i institucijama iz oblasti kulture,  Dječjim vrtićem Maslačak i Udrugom Kotličari su prioritetnog značaja, a uz to predstoji organiziranje izložbi slika i fotografija članova udruge i gostujućih umjetnika u zemlji i inozemstvu te organiziranje literarnih i književnih  večeri sekcije “Vers” sukladno planu i programu sekcije, promocija i predstavljanje  knjiga.

Uz nadu da će to dozvoliti epidemiološke mjere planirana je i međunarodna kulturna suradnja s Hrvatskim klubom “A.Šenoa” iz Pečuha i s gradom Komlo u Mađarskoj, koju je i u ovoj godini najavio tajnik, Dubravko Maričić.