30.OBLJETNICA OGRANKA MATICE HRVATSKE U BIZOVCU: Predstavljeni noviteti u brojnoj izdavačkoj kolekciji

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BIZOVAC  Obilježavajući 30. obljetnicu Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu, sinoć su u svečanoj sali predstavljene dvije knjige tog uspješnog nakladnika.

Uz brojnu publiku, ova je svečanost okupila i ugledne goste među kojima su bili i Srećko  Vuković, načelnik Općine Bizovac, koja je financijskom potporom omogućila izdavanje predstavljenih knjiga, te  Stjepan Tomaš, književnik iz Osijeka, suradnik Ogranka.

Sudionike svečanosti pozdravio je Vjekoslav Đaniš, osvrnuvši se na tri uspješna desetljeća djelovanja Ogranka Matice hrvatske te se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u afirmaciji značajnih dometa, osobito u izdavačkoj djelatnosti.

-Ogranak je osnovan 6. lipnja 1991. godine i u početku je imao 65 članova, rekao je između ostaloga.

-Svih ovih godina radili smo na razvoju kulture u općini Bizovac te ostvarili niz programa organizirajući razna predavanja, likovne izložbe i brojne prezentacije knjiga kako u našem izdanju tako i onih u izdanju drugih izdavača.

Svih ovih godina dominantna djelatnost Ogranka bila je nakladništvo te smo do sada objavili ukupno 55 knjiga publicistike, monografija, stripa i beletristike. Knjige su nam razvrstane u 5 biblioteka te se trudimo da u okviru svake od njih godišnje objavimo 1 do dvije knjige.

Prvu knjigu Moj Bizovac autora Srećka Vukovića objavili smo 2002. godine. Nakon toga slijedila je do sada neobjavljena doktorska disertacija Bizovačko narječje poznatog jezikoslovca rođenog u Bizovcu Adolfa Bratoljuba Klaića i treće po redu također značajna knjiga objavljena 2005. godine bila je zbirka pripovijedaka bizovačkog književnika Željka Erića pod naslovom Kod klena. Po ovoj knjizi nazvana je i biblioteka Klen u kojoj su objavljene i ove dvije knjige koje sada predstavljamo.

Uz izdavanje knjiga kontinuirano objavljujemo i dva časopisa: Kvadrat koji se bavi teorijom i kritikom vizualnih medija koji se izražavaju grafičkim putom kao što su strip, ilustracija i karikatura, a koji izlazi već 29 godina i jedini je časopis te vrste u Republici Hrvatskoj. Časopis Matko će ove godine navršiti 19 godina izlaženja, a riječ je o časopisu koji je posvećen kulturi, povijesti i baštini bizovačkog kraja.

U okviru nakladništva surađivali smo s brojnim institucijama, udrugama, gradovima i općinama kao što su Ministarstvo kulture, Županija Osječko-baranjska, Središnjica Matice hrvatske, slavonski Ogranci MH, gradovima Zagreb, Varaždin, Đakovo, Zadar, te općinama Bizovac i Podgorač.

Za svoju djelatnost u kulturi nagrađeni smo i brojnim nagradama od kojih ćemo ovdje navesti nekoliko kao što su Nagrada općine Bizovac za 2011. godinu, srebrne povelje matice hrvatske za časopis Kvadrat te za još dvije knjige. Kao krunu našeg nakladništva, ove godine smo primili i zlatnu povelju Matice hrvatske za knjigu autorice Ane Galović Mama, ne vidim nebo, zaključio je Đaniš.

U nastavku je, kao urednik knjiga, predstavio knjigu „Legionarova priča“ Mirka Guljaša iz Našica, nastalu iz autorovih zapisa prisjećanja njegova oca na krvavo sudjelovanje u 2.svjetskom ratu. To je njegov roman prvijenac, a autor se u kratkom obraćanju zahvalio na velikoj pomoći Ogranka i Općine Bizovac u njegovom nastajanju i izdavanju.

Lea Baban interpretirala je nekoliko ulomaka iz romana kojima je zainteresiranoj publici predstavljen autorov dojmljiv stil pun detalja u opisima ratnih stradanja.

U glazbenom dijelu svečanog programa nekoliko skladbi interpretirao je Dorijan Baban na klavijaturama i pri tom pokazao zavidnu virtuoznost.

U drugom dijelu programa predstavljena je knjiga  mjesnog pjesnika Ivana Erića. O njegovoj poeziji i stvaranju nadahnuto je govorio Zorislav Vidaković, pjesnik rodom iz Brođanaca.

„Torba mojih snova“ naziv je druge knjige ovog mladog Bizovčana, a sudeći prema lakoći i intenzitetu stvaranja, sasvim je sigurno da ćemo svjedočiti i novim knjigama njegove poezije.

Svečanost je završena druženjem s autorima koji su sa zadovoljstvom potpisivali primjerke svojih knjiga i prigodnim domjenkom za se sudionike.