12. “PANON”: Belišće ugostilo četrdesetak slikara iz pet zemalja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Likovna udruga „Bel-art“ uz pomoć Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Belišća, organizirala je u subotu i nedjelju, 15. i 16. rujna, tradicionalnu dvodnevnu međunarodnu likovnu koloniju „Panon Belišće 2022.“

U sklopu manifestacije Belišćanska zlatna jesen, okupljanje slikara i otvorenje 12. saziva ovog likovnog susreta održano je ispred Turističke zajednice, gdje su sudionike kolonije pozdravili predsjednik Bel-arta, Ivan Vajda te pročelnik Ureda gradonačelnika, Domagoj Varžić, koji je otvorio slikarsku koloniju. Potom je uslijedio radni, odnosno slikarski dio kolonije, koji je ovoga puta održan u prostorijama NK Bistrinci.
Kolonija je okupila četrdesetak slikara iz Srbije iz Udruge “CroArt” Subotica, Mađarske “HUB” Dušnok, SLIK Slatine, Likrob Donji Miholjac, Matko Pejić Požega, Udruge stvaratelja u kulturi Nova Gradiška, Kutine, a ovoga puta  međunarodni karakter  kolonije pojačan je sudjelovanjem slikara iz Sjeverne Makedonije i Yulie Perepelkine - slikarice iz Ukrajine sa svojim učenicima.
Da inspiracije nije nedostajalo potvrđuju brojni radovi raznih motiva u različitim slikarskim tehnikama kao što su suhi pastel, akril, ulje… 
Drugog dana MLK ”Panon” umjetnici iz Mađarske i Srbije s domaćinima su posjetili Muzej Belišće gdje ih je ugostila ravnateljica Nada Milas Bosanac te im predstavila izložbu fotografija “Slavonski tragovi Gutmannovih“. Nakon obilaska Muzeja Bel-artovci i njihovi gosti obišli su svetište Svete Ane u Bistrincima.