Tragom grofovih stolica…

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Kako je to moguće, pita se naša čitateljica (podaci poznati redakciji) i prilaže nam oglas s Njuškala o prodaji stolica iz valpovačkog dvorca. Prva pomisao-naći ćemo lopova…

Krenuli smo tragom oglasa i odgovor potražili u Muzeju Valpovštine od voditeljice Mirjane Paušak. Željeli smo saznati jesu li ponuđene stolice možda otuđene iz fundusa Muzeja Valpovštine.

-Za taj sam oglas i ja saznala od naših posjetitelja i prije nešto manje od mjesec dana poslala upit ponuđaču u potrazi za porijeklom ponuđenih predmeta. Stolice nisu nikada bile registrirane i evidentirane u fundusu Muzeja, i pretpostavila sam da ih je netko uzeo iz dvorca poslije Drugog svjetskog rata ili ih dobio od grofice. Vrlo brzo sam dobila odgovor od tajnika Udruge antikvara, kolekcionara i ljubitelja kulturno-povijesne baštine Antique Fontis iz Osijeka, Stjepana Kadovića. Oni su došli u posjed stolica i nude ih na prodaju.

U odgovoru mi je pojasnio način djelovanja udruge i motive, a na kraju i rezimirao:“ako ste ozbiljan kupac, slobodno mi se javite“….

Naravno, otkrila sam mu da sam informacije tražila po službenoj dužnosti… On je samo potvrdio moje pretpostavke, s obzirom da je netko s područja Valpovštine prodavač. Uslijedio je odgovor koji sve objašnjava.

….“Navedene stolice otkupio sam od našeg člana iz Samatovaca, a on ih je nabavio u Valpovu, od osobe, koja je unuk mesara, koji je radio u dvorcu Valpovo (vi ćete znati o kome se radi). Također, iz vašeg dvorca sam imao mesarski alat: sataru, pilu za meso (ali su prodane), a čini mi se, da još imam mesoreznicu (sličan primjerak ima Muzej Slavonije), a  također sam imao i vatrogasnu sjekiricu iz dvorca. Ukoliko vas zanimaju navedene stolice, spreman sam ih pokloniti vašem Muzeju, uz uvjet da ih restaurirate i izložite u vašem Muzeju. Restauriranje Vam može obaviti ili kolega Zoran Balaban ili kolega Miro Benaković (iz Muzeja Slavonije), no to morate Vi od njih tražiti“…

Eto, sve je jasno.                                                                            

-Muzej nema novaca za otkup stolica i restauraciju potencijalnih eksponata. Četvrta stolica iz kompleta (jer ponuđač ima tri), nalazi se u Muzeju i izgleda kako je vidljivo s fotografije, kaže nam nemoćno i rezignirano, kustosica Mirjana Paušak.

Riječ je o nekoliko tisuća kuna. Naravno, ima neusporedivo važnijih eksponata koje bi trebalo urediti, izložiti, vratiti u Muzejsku zbirku, međutim, način na koji se vodi kulturna politika, financiranje i upravljanje Muzejskom zbirkom ne pruža nadu da će se uskoro bilo što promijeniti na bolje, pa će nas iubuduće svaki ovakav ili sličan oglas, uvijek iznova frustrirati.