MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Obilježavanje Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE  U povodu 22. veljače, Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva, Samostan sv. Josipa Radnika u Belišću i Grad Belišće organiziraju prigodni program.  

Kao i svake godine otkako je Hrvatski sabor na prijedlog Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje ustanovio Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva i odredio da se obilježava na datum koji je u kolofonu našega prvotiska Misala po zakonu Rimskoga dvora označen kao dan završetka njegova tiskanja, odnosno 22. veljače 1483., franjevci trećoredci glagoljaši pridružuju se obilježavanju ovoga spomendana organiziranjem prigodnih programa i predavanja uvaženih stručnjaka.

Belišće je, najistočnija točka djelovanja naše Provincije na hrvatskome prostoru, ali ujedno je i grad u čijem je prigradskom naselju Gatu rođen naš veliki slavist i kroatist Josip Hamm.

S obzirom na to da ove godine Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva obilježavamo u Belišću, željeli bismo široj javnosti predstaviti uglavnom nepoznate podatke o glagoljaštvu i glagoljanju na slavonskom (i srijemskom) prostoru.

Prigodno predavanje pod naslovom Odavno smo glagoljaši stari: crtice o slavonskoj glagolitici održat će prof. dr. sc. Milica Lukić s Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i dijalektologiju pri Odsjeku za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Predavanje će se održati u Belišću, u Palači Gutmann (Trg Ante Starčevića 1), u četvrtak, 22. veljače, s početkom u 19 sati.

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 762 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

LJETNA STANKA

 

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu