MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Nagradama ovjereni talent

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Darovita dvanaestogodišnja Belišćanka, Tea Basrak dobitnica je prve nagrade na međunarodnom festivalu stripa 18. Crtani romani show, u kategoriji djece od 11 do 15 godina.

 

Na natječaju Mladi lav za darovite mlade autore ovog prestižnog međunarodnog festivala, koji se već osamnaest godina zaredom organizira u Zagrebu, nacrtala je pobjednički strip na temu Dvorac. To što nagradu dijeli s podjednako darovitom Mirtom Vrkić, svjedoči o tome da je konkurencija bila izuzetno jaka i da je ocjenjivačkom sudu bilo teško donositi odluke o nagradama.

-Pa, jako sam zadovoljna što je moj strip ponovo nagrađen, rekla nam je ova skromna učenica 6.d razreda Osnovne škola Ivana Kukuljevića iz Belišća.

-Ovo mi je već treća nagrada koju osvajam na raznim natječajima. Prvu sam nagradu osvojila na Danima stripa u Osijeku 2012. godine , pa onda i godinu dana kasnije, kad su se natjecali i moji vršnjaci iz cijele Slavonije i Baranje, ali ovo je do sada najznačajnija nagrada, jer sam je osvojila na međunarodnom festivalu stripa, kaže Tea.

-Tea je već u ranom djetinjstvu pokazala talent pa sam je samo podržao u njenim nastojanjima, pojašnjava otac Srđan, belišćanski arhitekt, u čijem uredu razgovaramo.

Crtanje stripa je zahtjevno, jer se prvo mora osmisliti scenarij stripa pa zatim prići njegovoj realizaciji. Potrebno je ovladati i tehnikom, jer se najprije crta olovkom pa se zatim crtež “tušira“. Tea crta s veseljem i već se upušta u najrazličitije izazove. Već dvije godine zaredom sudjeluje na svojevrsnom crtačkom maratonu, kada se crtači stripova istovremeno okupe u četiri grada (Zagrebu, Osijeku, Puli i Splitu) i u 24 sata kontinuiranog crtanja nastoje osmisliti strip na 24 stranice. Ne treba niti naglašavati da tema stripa nije poznata prije samog početka crtanja.

Na prošlogodišnjem su maratonu sudjelovali i tata Srđan, ali i mlađi brat, osmogodišnji Leo koji također crta stripove.

Ova se crtačka obitelj lijepo zabavlja crtanjem stripova, ali je samo Tea postigla ozbiljnije uspjehe, pa počela i skupljati honorare od crtanja stripova. Naime, nakon uspjeha na osječkim Danima stripa, dobila je narudžbu za crtanje tri stripa koji su ukrašavali korice školskih bilježnica. Stripovi nose edukativne poruke o prijateljstvu kao bogatstvu i potrebi čuvanja okoliša od zagađivanja. S ponosom je prijateljima iz razreda podijelila bilježnice s njenim crtežima i stripom na koricama.

Pred njom su novi izazovi. Uskoro će sudjelovati na još jednom natjecanju. Riječ je o Festivalu dječjeg stripa u Gunji, početkom lipnja, a tema su Hrvatske bajke Joze Vrkića. Dakle, potrebno je pročitati knjigu, odabrati bajku koja će poslužiti kao inspiracija za strip i prionuti poslu - nacrtati 12 stranica stripa.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 838 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It