ILPAN ulazi u posljednju etapu realizacije

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Gradonačelnik Belišća, Dinko Burić, bio je danas domaćin sudionicima međunarodne konferencije projekta ILPAN- Industrijska baština Panonije.

Grad Belišće vodeći je partner ovog 377.872 eura vrijednog projekta, koji se provodi u Beremendu, Komlu i Belišću u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske.

Domaćin je na početku konferencije pozdravio brojne goste među kojima su bili i gradonačelnik Komla, Jozo Polić, te načelnik Lokalne samouprave Beremend Ferenc Theis.

-Svjesni smo materijalne vrijednosti projekta kojeg provodimo svatko u svojoj sredini, ali je njegova najveća vrijednost što nas upućuje na suradnju i građenje prijateljskih odnosa, istaknuo je Burić tom prilikom.

Jozo Polić, gradonačelnik Komla, u nekoliko je rečenica, izrečenih na hrvatskom jeziku, pozdravio sugovornike, najavio skori završetak dijela projekta vezanog za Komlo te poželio pun uspjeh ostalim sudionicima projekta. Izrazio je nadu da ovaj projekt neće biti i posljednji koji će povezati ova tri partnera.

Načelnik Lokalne samouprave Beremend ukratko je upoznao sudionike skupa s problemima s kojim su se suočili nakon kraha bankarskog sustava u Mađarskoj. Realizacija projekta u Beremendu je nešto zaostala, međutim, problemi su prebrođeni i planirani će se poslovi ipak završiti u zadanim rokovima, do kraja kolovoza ove godine.

Ljerka Vučković, koordinatorica projekta Industrijska baština Panonije, upoznala je sudionike konferencije s poslovima na provođenju projekta u Belišću. Radovi na rekonstrukciji dvije zgrade u Pekmez ulici su pri kraju, predstoji obnova zgrade Muzeja i dio poslova na izradi promomaterijala, kataloga i smartphone aplikacije u obliku vodiča kroz baštinu u sva tri mjesta.

Nakon pregleda do sada učinjenog tijekom realizacije projekta, o Riječkoj industrijskoj baštini nekad-danas-sutra, govorila je Daina Glavočić, iz Udruge za promociju i zaštitu riječke industrijska baštine PRO-torpedo Rijeka, o industrijskoj tradiciji kao turističkom proizvodu govorio je Istvan Komor iz Zsolnay Centra, a o valorizaciji industrijske arhitekture i baštine Dina Stober, sa Građevinskog fakultet u Osijeku. Zadaća je ovih izlaganja bila približiti turističke potencijale industrijske baštine panonskog prostora i upoznati sudionike konferencije s dobrom praksom mobilizacije industrijskog nasljeđa u svrhu stvaranja konkurentnog turističkog proizvoda. Konferencija je u skladu s običajima završena zajedničkim domjenkom i druženjem.

 

Galerija: