MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Fotografi u Krapju

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO/BELIŠĆE Fotoklub Valpovo i Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće i ove su godine organizirali odlazak u Krapje u Lonjskom polju.

Osma godina je kako mladi i odrasli fotografi svojim aparatima bilježe zbivanja u Krapju u povodu Dana europske graditeljske baštine. U subotu 28. rujna krenulo je ispred Doma tehnike osam zaljubljenika u fotografiju iz Valpova, Belišća i Ladimirevaca. Za neke je to još jedan doživljaj Lonjskog polja, a za neke su to prva fotografska iskustva u novom okruženju. Bilo je to još jedno ugodno druženje s prijateljima iz Hrvatskog fotosaveza i brojnih mjesta iz Hrvatske. Nova iskustva pretočila su se u fotografije koje će sigurno jednoga dana biti ponuđene na ocjenu javnosti ili nekom povjerenstvu za izbor fotografija na natječajima.

 

Evo što o projektu Hrvatskog fotosaveza Mladi i baština kaže predsjednica HFS Dr. sc. Lucija Puljak:

 

Mladi i baština

 

Dugogodišnji projekt Hrvatskoga fotosaveza, koji se pod nazivom Mladi i baština provodi s učenicima osnovnoškolske i srednjoškolske dobi u svim hrvatskim županijaama, značajno pridonosi ostvarivanju odgojno-obrazovnih ciljeva i unaprjeđivanju odgojno-obrazovnih ishoda.

Program se ostvaruje kroz seriju fotoradionica za mlade sa zadanim tematskim okvirom, kulturna i prirodna baština.

Katkada su sudionici radionica mladi iz istoga zavičaja. U tom slučaju oni o svom zavičaju tijekom rada u fotoradionicama spoznaju više negoli kroz većinu nastavnih predmeta.

Uz zadatak koji je mlade okupio i povezao, radionica pridonosi stjecanju njihovih intelektualnih, estetskih i radnih kompetencija. Zbog zajedničkoga življenja određeno vrijeme pod istim krovom, učenici ubrzano napreduju i u stjecanju socijalnih kompetencija.

Uče se živjeti zajedno, dijeliti prostor doživljaje, brige, odgovornosti, radosti i tuge. Poštuju jedni druge, uče suosjećati, povezivati se, tražiti i pružiti pomoć te se oslanjati jedni na druge.

Fotografske izložbe kojima završava rad svake radionice privlače pozornost ostalih učenika. Posredovanjem izloženih fotografija oni lako i brzo stječu spoznaje o svom ili tuđem zavičaju, obrađuju informacije primljene osjetilom vida, pohranjuju ih i koriste po potrebi. Također razvijaju estetske osjećaje i estetske potrebe te se pripremaju za život u svojoj zajednici onako kako je predviđeno odgojnim planovima.

Suradnja Hrvatskog fotosaveza i Javne ustanove Parka prirode Lonjsko polje započela je prije petnaestak godina i kontinuirano se razvija. Naročito je intenzivirana posljednjih godina otkako je Ustanova Parka prirode Lonjsko polje omogućila Hrvatskom fotosavezu korištenje tradicijske drvene kuće za provedbu programa za mlade. Organiziranje niz fotoradionica u kojima su sudjelovali učenici s područja Krapja, Jasenovca i okolnih mjesta te sudionici iz brojnih krajeva Hrvatske. Valja svakako istaknuti one koji dolaze s udaljenih otoka i iz različitih krajeva Dalmacije. Niz izložaba iz ovih radionica priređeno je u mnogim mjestima u Hrvatskoj, a postignuti su značajni uspjesi i na međunarodnim natječajnim izložbama.

Godišnja izložba fotografija o Lonjskom polju, koju Hrvatski fotosavez organizira u Krapju, jedinstveni je koncept galerije na otvorenom prostoru.

S obzirom na izuzetne rezultate koji su ostvareni programima na području Lonjskog polja, za očekivati je i daljnji razvoj suradnje Hrvatskog fotosaveza i Parka prirode Lonjsko polje.

 

Dr. sc. Lucija Puljak,

Predsjednica Hrvatskog fotosaveza

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 1042 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu