MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Sv. Florijan se vratio kući

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

VALPOVO Predsjednik Gradskog vijeća Dejan Pisačić sinoć je otvorio izložbu „Vatrogastvo u Valpovu - valpovački sv. Florijan“, posljednju u nizu priredbi koje su bile organizirane u čast Dana grada.

Na izložbi, koja će do svibnja naredne godine biti postavljena u Muzejskoj zbirci Valpovštine izložen je 171 eksponat vezan za osnivanje i razvoj vatrogastva na području grada i bliže okolice.

Kroz izložbu je vatrogastvo predstavljeno kao vrlo važan segment društvenog života i svjedoči o dubokoj uvriježenosti u tradiciji ovoga kraja. Bila je to jedinstvena prigoda de se Valpovčanima prikaže i originalni kip sv. Florijana nakon restauracije.

Ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub Valpovo, Zvonko Barišić pozdravio je posjetitelje i obavijestio ih o provedenoj restauraciji kipa sv. Florijana. Restauracija je započeta 2008.godine i završena ove jeseni. Prva faza restauracije obavljena je u Konzervatorskom odjelu Gradskog muzeja Varaždin. Druga faza obnove povjerena je akademskom kiparu Josipu Grgevčiću. U restauraciju je uloženo 50.000,00 kuna. Sredstva je osiguralo Ministarstvo kulture i Zaklada Horvantinčić. Vrijedni kip sv. Florijana iz 1896. godine je izradila bečka carska klesarska radionica Hauser.

 

Kustosica Mirjana Paušak, autorica postava izložbe zahvalila se brojnim suradnicima na njihovom doprinosu u organizaciji izložbe.

 

Prije otvorenja izložbe članovi Dramskog ansambla mladih Amaterskog kazališta Belišće izveli su kratki dramski prikaz posvećen vatrogastvu, čiji je izvorni tekst također dio izložbe, a namjera je organizatora da dramski prikaz izvodi organiziranim skupinama u sklopu prezentacije izložbe.

 

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 677 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu