MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Biseri Gorskog kotara

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ponovno, a za neke "konačno", su članovi Fotokluba Valpovo organizirali fotoradionicu. Njih dvanaestoro je o svom trošku otišlo na trodnevnu fotoradionicu "Biseri Gorskog kotara".

Sve je pomno isplanirao predsjednik fotokluba Veljko Čvagić. Krenuli smo u zoru sa četiri automobila 20.svibnja prema Fužinama, a vratili su se u noć 22. svibnja 2016.

FUŽINE

Naselje je smješteno na 730 metara nadmorske visine. Klima je kontinentalna varijanta mediteranske s posebno lijepim proljećem, ljetom i jeseni te snježnim, često i dugim zimama. Prosječna godišnja temperatura zraka je 7,6 stupnjeva Celzija. Ljeti temperature rijetko prijeđu 30°, a toplih noći gotovo i nema. Stoga je ljeti klima izuzetno ugodna, kao što su to i stabilni zimski dani s bogatstvom snijega. Fužine su poznate po čistom gorskom zraku o kojem neumorno brine bura koja je prevladavajući vjetar za anticiklone. S okolnih vrhova (Bitoraj 1385 metara, Viševica 1428 m, Tuhobić 1106 m, Preradović 885 m) pružaju se prekrasni vidici na živopisne šumovite predjele Gorskoga kotara i bližu okolicu: jezera, naselja Vrata, Lič i Fužine, krško Ličko polje, ali i na more, obalu i kvarnerske otoke.

Fužine imaju odličnu prometnu povezanost. Kraj graniči s Kvarnerskim zaljevom pa je do morske obale - Rijeke i Crikveničko-vinodolske rivijere svega 30, a do otoka Krka samo 22 kilometra udaljenosti. Fužine su smještene  u neposrednoj blizini nove auto–ceste Zagreb – Rijeka i do njih se vrlo lako dolazi, a moguće je posjetiti ih već pomalo romantičnom vožnjom vlakom. Zbog toga je moguće u vrućim ljetnim danima ugodno noćiti u Fužinama, a istovremeno boraviti i na moru.

Područje fužinarsko-ličkog kraja bogato je kulturnim i sakralnim objektima. Najstarija je crkva Sv. Jurja u Liču iz 1662. godine, a crkva Sv. Antona Padovanskog u Fužinama građena je punih 25 godina od 1808. do 1833. godine i najveći je takav objekt u Gorskom kotaru. Posebno je zanimljivo i atraktivno Svetište Blažene Djevice Marije Snježne u Ličkom polju. Prema predaji, 1733. godine na tom se mjestu ukazala Gospa u snijegu. Već se stoljećima hodočasti na svetište u potrazi za molitvom i ozdravljenjem, a svakog 5. kolovoza priređuje se tradicionalno hodočašće. Umjesto velike crkve koja je srušena u Drugom svjetskom ratu, Svetište danas krasi mala crkva podignuta 2002. godine.

U najstarijem naselju, Liču (ucrtan u Mletačke karte još u 12. stoljeću), nalazi se vrlo atraktivna i po mnogočemu posebna Zavičajna zbirka gdje su prikupljeni zanimljivi etnografski predmeti i arhivska građa koji govore o povijesti ovoga kraja.

Veljko Čvagić

Smještaj je bio u Vratima u objektu "Potok" (svesrdno preporučamo svima) i ujedno i baza za odlaske na sve strane. A odlazilo se i vraćalo: Fužine, jezero Bajer, Bakarac, Bakar, spilja Vrelo, Golubinjak, Lokve i Lokvarsko jezero, Okolica Delnica, Zeleni vir i Vražji prolaz. Sve u svemu vrlo zahtjevno i naporno ali i nezaboravno. Sva putovanja, dojmove i utiske najbolje su izletnici dočarali riječima da je ova radionica po bogatsvu bila za sedama a ne za tri dana. Teška fotografska oprema nosila se u torbama, aparati su postavljani na stative, mijenjali su se objektivi, filteri...stajalo se, klečalo, čučalo, savijalo samo zbog što boljeg izreza motiva. Svatko je kliknuo nekoliko stotina puta. Zabilježeni su biseri Gorskog kotara (ali i šire), ljepote koje si čovjek ne može ni pojmiti. Poslije svega viđenoga osjeti se strahopoštovanje prema, još uvijek, netaknutim čarima prirode.

Ovo je samo dio fotografija druženja i onih drugih kako bi podijelili dojmove sa svima pa se netko od vas možda odluči baviti fotografijom i priključiti se Fotoklubu Valpovo.

 

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 575 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

RASPORED FILMOVA

      LIPANJ

Web izlog

kreativnog

stvaralaštva

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu