MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Ženska robotička revolucija

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LADIMIREVCI Uobičajeno je  mišljenje da su roboti i robotika područje ponajprije namijenjeno muškoj populaciji.

Međutim, posljednjih mjeseci ruši profesorica fizike i politehnike u Osnovnoj školi Ladimirevci, Violeta Kardoš. Ona je oko sebe okupila ekipu mladih budućih robotičara, koju najvećim dijelom čine – djevojčice!

Do robota preko donacija

Robotikom i programiranjem bave se zahvaljujući, između ostalog, i dvjema donacijama. Naime, Institut za razvoj i inovativnost mladih u sklopu robotičke lige daje edukacijske robote mBotove sudionicima svoga projekta, školama i njihovim timovima, s kojim se druži cijelu natjecateljsku sezonu koja traje do kraja 2016. Svi su sudionici, uključujući i ladimirevačku školu, dobili robote, a najuspješniji u ligi Croatian Makers za nagradu će dobiti još naprednije robote. I Osječko-baranjska županija odobrila je sredstva za programe poticanja izvrsnosti na ovom području, pa je tako ladimirevačka škola postala jedna od deset u županiji koja je dobila sredstva za paket opreme za robotiku u vrijednosti od 3000 kuna.

Uočavajući kako je zabrinjavajuće mali udjel djevojčica u osnovnoj školi koje se zanimaju za tzv. STEAM područje (engleska kratica od science - znanost, technology - tehnologija, engineering - inženjerstvo, mathematics - matematika) u Osječko-baranjskoj županiji, profesorica Violeta prvo je krajem prošle godine odlučila sama odslušati i položiti školu robotike, a nakon toga okupiti ekipu u kojoj će posebnu priliku za dokazivanje pružiti nepravedno zapostavljenom nježnijem spolu.

- Često sam se pitala zašto se djevojčice ne odlučuju za bolje proučavanje robotike u nas: je li to nedostatak ambicija ili je, pak, problem okruženje u kojem odrastaju? Na našem području uobičajeno je mišljenje, nažalost, da djevojčice nisu za takvo što, iako su intelektualne mogućnosti djevojčica i dječaka ujednačene - kaže prof Kardoš.

Odlučila je stoga potaknuti što više djevojčica na razvijanje vještina i sposobnosti u područjima robotike, tehnike i fizike. Današnje generacije učenika razlikuju se od prijašnjih budući da odrastaju u doba brzog tehnološkog napretka, a oprema škola u tom smjeru ide vrlo teško i sporo, pojašnjava prof. Kardoš, puna entuzijazma, kakav se u našim školama nažalost ne viđa prečesto. Njezinu su ekipu prvotno činile četiri članice, a danas je desetak članova, od kojih su samo dva dječaka.

- Početkom ove nastavne godine škola Ladimirevci imala je jednog robota, a sada ih imamo sedam. Zahvaljujući tome, danas ravnopravno sudjelujemo u 2. kolu Croatian Makers lige, koje se održava od 4. do 11. lipnja. Iako je natjecanje online, ladimirevačka je ekipa zajedno s učenicima iz Valpova i Belišća u grupnom radu održala natjecanje u prostorima Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće. Pred nama je još puno posla u želji da nam djeca idu u što kvalitetniju školu, koja će, ne samo zadovoljiti već i izdići njihove obrazovne potrebe, uvijek u skladu s ostatkom razvijenog svijeta - poručuje s neskrivenom nadom predvodnica mladih robotičkih nada Valpovštine.

Lidija ANIČIĆ

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 998 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Brzi i pouzdani!