Održani 11. Šovini dani

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

LADIMIREVCI  Premijernim prikazivanjem dokumentarno-propagandnog filma“ Selo pokraj rijeke“, jučer su zaključeni ovogodišnji „Šovini dani“.

Ova se manifestacija održava od 2007. godine, a organizatori, Udruga Mladi poduzetnik posvećuje ju uglavnom, kreativnom izričaju mladih i djece i tako se na najbolji mogući način prisjećaju velikana hrvatskog glumišta Fabijana Šovagovića. Tako je bilo i ove godine, jer su mladi Ladimirevčani, uz podršku Video kluba Mursa iz Osijeka – snimili film o svom selu. Svoj su uradak sinoć u holu Osnovne škole Ladimirevci pokazali sumještanima i gostima, a pljesak na kraju projekcije pokazao je zadovoljstvo viđenim.

Šovo, kako su ga zvali njegovi prijatelji glumci, uvijek je isticao svoju pripadnost Slavoniji i svojim Ladimirevcima. Često je govorio kako je iz svojega zavičaja crpio inspiraciju za tumačenje zahtjevnih dramskih likova koje je izvodio. Glumio je i nosio ih:  pučke tribune, nepismene seljake, prikaze iz podzemlja, ubojice, žandarske podnarednike, smušene glazbenike, gradske čudake, znanstvenike, patrijahalne očeve, propale ruske aristokrate, prevarante, zgubidane, obrtnike  i mudre starce.

Svakom liku dao je i pripadajućeg čovjeka što je mnogim glumcima ili potpuna nepoznanica ili nedostižni san.

Iza njega je ostalo preko 70 filmova i na stotine predstava. Jedna od najprestižnijih hrvatskih nagrada koja se dodjeljuje glumcu ili glumici čije je djelovanje ostavilo veliki trag u povijesti hrvatskoga filma nosi ime Fabijana Šovagovića.

U spomen na velikog glumca Udruga Mladi poduzetnik od 2007. godine tradicionalno održava manifestaciju „Šovini dani“ uglavnom posvećene kreativnim izričajima djece i mladih ljudi.

- Dvije su glavne komponente koje svaki film grade; ona zanatska i umjetnička, rečeno je između ostaloga prije prikazivanja filma.

- Kada se izgradi zanatska, umjetnička u pravilu dođe sama, jer nju čini ljubav prema filmu uopće, ali i ljubav prema temi koju se autor ili autori odluče obrađivati kada krenu razvijati film. Ono što je najvažnije i najvrjednije u filmu koji ćemo vidjeti ovdje večeras je da skupini entuzijastičnih filmskih amatera sasvim sigurno ni na tren nije nedostajalo ljubavi za njihovo Selo pokraj rijeke. Upravo naprotiv, ono što sasvim neupitno stiže do gledatelja tijekom cijelog gledanja filma jest upravo nepokolebljiva ljubav i naklonost ljudi koji su radili i surađivali na nastanku ovoga filma prema Ladimirevcima. Svih njih, od onih najstarijih pa sve do najvažnijih - najmlađih.

O filmu je nadahnuto govorio Dragan Francuz, tajnik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, a nakon projekcije, koju su pozorno popratili brojni posjetitelji, među kojima je bila i zamjenica gradonačelnika Ana Brajnović, mladim stvarateljima i suradnicima - Katarini  Kurtović, Tinu Arambašiću, Eni Kuncinam, Valentini Foro, Petri Poljak, Ani Perak, Zoranu Ivanoviću, Video klubu „Mursa“, Zajednici tehničke kulture Valpovo – Belišće, SOS Dječjem selu Ladimirevci i Osnovnoj školi Ladimirevci, Branimir Križanec, predsjednik udruge Mladi poduzetnik podijelio je zahvalnice.