MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Otkriven autor „Uspomena na moje selo“

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BIZOVAC Blago koje godinama leži na dnu neke kutije, skriva se po tavanima dok vrijeme nezaustavljivo prolazi te mijenja ljude i običaje, a onda naiđe prava osoba u pravi trenutak i otkriva svima tu skoro zaboravljenu riznicu znanja i sjećanja – priča je koja najbolje opisuje kako je knjiga „Uspomene na moje selo“ ugledala svjetlo dana.

Isprva je autor ovih „Uspomena“ bio nepoznat, pa kada se krenulo u njihovo objavljivanje, potraga za spisateljem dobila je elemente detektivske priče. Sada se zna da je autor knjige sjećanja na Bizovac početkom dvadesetog stoljeća Adolf Klotz, otac jezikoslovca i prevoditelja Bratoljuba Klaića. 

Dugotrajni posao prepisivanja staroga rukopisa, uređivanja knjige i pronalaska autora poduzela je Snježana Glavaš sa svojom nećakinjom Mirnom i Željkom Klaićem, autorovim unukom i uglednim filologom. Upravo je Željko pronašao rukopis nepoznatog autora u ostavštini svog oca te ga dao Snježani davne 1992. godine prigodom preimenovanja bizovačke osnovne škole, s nadom da bi mu ona mogla pomoći u rasvjetljavanju zagonetke o autoru ove knjige, ali i na dobrobit svih Bizovčana. Međutim, tek 2015. godine Snježana i Mirna su zajedničkim snagama prionule na teško čitljive stranice s lektorskim ispravcima Bratoljuba Klaića i ponegdje razlivenom tintom te je uspješno prepisale. Trud je urodio plodom, pa knjiga u kojoj se, uz Klotzov tekst, nalaze i stare fotografije Bizovca, notni zapisi tradicijskih pjesama i tumač manje poznatih pojmova uskoro izlazi iz tiska u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Bizovcu. Sa Snježanom smo popričali o tematici djela, ideji objavljivanja rukopisa i istraživanju autorstva te značenju koje „Uspomene na moje selo“ imaju za Bizovac i njegove stanovnike.

Kao što Snježana ističe, u svojoj su biti „Uspomene na moje selo“ ljubavna pripovijest dvoje mladih Bizovčana, koja zapravo služi kao prizma kroz koju se opisuju stari običaji. Marijan je požrtvovan i marljiv momak koji se zaljubljuje u Janju, pobožnu djevojku iz dobrostojeće obitelji. Janja se dvoumi između predanja Bogu, odnosno odlaska u samostan, i ljubavi prema hrabrom Marijanu koji ju jednom prilikom spašava od utapanja. Na kraju se ipak odlučuje poći za Marijana, te priča završava bogatim opisima njihove svadbe. Osim što se može pročitati kako su nekada izgledali svatovi u Bizovcu, u knjizi se još nalaze opisi običaja prosidbe, proslave Božića i Bogojavljenja, primanja sakramenta svete potvrde, odlaska na hodočašće u Máriagyüd, odlaska u vojsku i opisi svakodnevnice nekadašnjih žitelja našeg sela. Također, knjiga govori i o događajima u Bizovcu od vremena Napoleona i Marije Terezije, kada se selo počelo razvijati na putu između Osijeka i Našica, sve do vremena pred Drugi svjetski rat. Temeljitost i opširnost ovog zapisa zaintrigiralo je Snježanu toliko da je odlučila kako nema smisla ni vrijednosti držati rukopis u vitrini, nego da ga treba izdati tako da svi mještani mogu uživati u čitanju ovog etnografskog blaga. S obzirom na to da je knjiga izvorno pisana korijenskim pravopisom i protkana zastarjelim izrazima, bilo ju je potrebno prilagoditi standardnom hrvatskom jeziku kako bi bila lakša i razumljivija za čitanje. Prilagodbu teksta, lekturu i tumač manje poznatih pojmova i imena napravio je Željko Klaić.

Zasigurno je  najzanimljiviji dio bila tajna o tome tko je napisao ovo bogato djelo. Na smeđim koricama rukopisa, pa ni na samim stranicama, ne spominje se ime i prezime pisca „Uspomena“. Snježana kaže da je sam autor kroz tekst ostavljao „zagonetke“ koje je trebalo odgonetnuti kako bi se došlo do rješenja, odnosno do njegovog imena. Između ostaloga, spominjao je svoju pokojnu sestru, Paulinu Klotz, koja je preminula u dobi od 10 godina i sahranjena je na bizovačkom groblju pored svoje školske kolegice Ane pl. Burian. To se ipak pokazalo kao dovoljan podatak da Snježana krene u istraživanje župnih knjiga i službenih dokumenata. Prvo je tražila u maticama rođenih i umrlih, gdje nije našla Paulinino ime. Naime, Adolf i Paulina rođeni su u Osijeku te su se kao djeca doselili u Bizovac, a u kontekstu onog vremena, gdje je osoba umrla, tamo je upisana u knjige. Valja stoga pretpostaviti da Paulina nije umrla u Bizovcu, iako je ovdje pokopana. Međutim, Snježana je u Državnom arhivu u Osijeku uspjela pronaći stare školske imenike koji potvrđuju da su Ana pl. Burian i Paulina Klotz istovremeno pohađale bizovačku pučku školu. Uz njihova imena stajale su i zabilješke o godini smrti. Pored toga, Snježana je pronašla da je Adolf također pohađao školu u Bizovcu, te je tako konačno riješena desetljećima stara zagonetka: „Uspomene na moje selo“ napisao je Adolf Klotz. Sada se može sa sigurnošću tvrditi da je autor rođen u Osijeku 1875. godine, a u Bizovcu je išao u pučku školu. Stekao je zanat stolara poput svog oca Kristijana, te se zbog posla preselio s obitelji u Zagreb negdje oko 1913. godine. Svoje prezime Klotz preimenovao je u Klaić 1919. godine s dopuštenjem bana Tomislava Tomljenovića. Bio je sudionik Prvog svjetskog rata te je za vrijeme dopusta često navraćao u Bizovac svojim roditeljima. Posljednji put navratio je u svoje voljeno selo 1941. godine, a „Uspomene“ je napisao tri godine poslije s nakanom da „običaje i ljepote seoske duše“ koji pomalo nestaju „oživi u nama i našoj mladosti to od starine njegovano narodno blago, da ne propadne zauvijek“.

Naposljetku, Snježana kaže da je Klotz uspio u svojoj nakani jer su zahvaljujući njegovom djelu ostali sačuvani izvorni običaji, pjesme i sjećanja na Bizovac kakav je nekad bio. Mnogi od opisanih običaja danas su zaboravljeni ili su pak znatno modernizirani, pa ova knjiga može poslužiti kao vodič za njihovo oživljavanje. Svakako, to bi bio sretan završetak ove lijepe priče.

Knjiga „Uspomene na moje selo“ bit će predstavljena u povodu Dana općine Bizovac u petak 13. travnja 2018. godine, u prostorijama Osnovne škole Bratoljuba Klaića u Bizovcu s početkom u 19 sati.

 

 

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

Imamo 494 gostiju i nema članova online

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

Forthuber
Agencija za nekretnine
Brzi i pouzdani!
PCV i ALU stolarija, završni radovi u građevinarstvu