Započela Belišćanska zlatna jesen

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE  Već po tradiciji, Belišćanska zlatna jesen, trodnevna manifestacija koja promiče kulturu, turizam, poljoprivredu i gospodarstvo-započela je jučer u predvečerje najslađim dijelom programa, Pekmezijadom.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i udruga s područja Grada Belišća promovirala su i prodavala razne domaće autohtone proizvode, ali je najveći naglasak bio upravo na proizvodima vezanim za proizvodnju pekmeza i drugih proizvoda od voća i jesenskih plodova. Tako se na bogato ukrašenim  štandovima našlo sezonsko voće, razni džemovi, marmelade i pekmezi, ali i mast domaćih svinja na domaćem kruhu.

  

Pekmezijadu je otvorio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji se uz voditeljicu Ureda Turističke zajednice Janju Čeliković obratio posjetiteljima i istaknuo važnost ove gospodarssko-turističke priredbe u sklopu Beliščanske zlatne jeseni. Uz Belišćane i stanovnike okolnih prigradskih naselja ovoj maloj prigodnoj svečanosti nazočili su i gosti, članovi izaslanstava kulturno-umjetničkih društava koja će tijekom novog vikenda nastupati na belišćanskim pozornicama.

Svoj prilog ovoj manifestaciji dao je i Muzej Belišće, koji je pod vodstvom  Mihaela Sučića preuredio dio postava te ga predstavio znatiželjnicima u sklopu prigodne šetnje gradom radi upoznavanja baštine.

  

Program prvog dana Belišćanske zlatne jeseni nastavljen je folklornim program pod nazivom „Glazbeni mostovi kultura“ u sklopu kojeg su nastupili KUD „Vesna“ iz Općine Mojkovac, ženska glazbena skupina „Navihanke“ iz Celja, Folklorni ansambl „Aco Karamanov“' iz Općine Radoviš i Folklorni ansambl ''Đido'' iz Općine Bogatić, a otvorio ju je i goste Grada Belišća pozdravio gradonačelnik Dinko Burić.

 

 

  

foto:Tin Lacković

Bogat program ove manifestacije nastavlja se i danas.

U 10 sati bit će otvorenje međunarodne likovne kolonije „Panon Belišće 2019.“ na kojoj sudjeluju likovni umjetnici iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Mađarske, dok će u isto vrijeme započeti i 5. rekreativna utrka „Belišćanski cener“-utrka kružnih tokova.

Na Trgu Ante Starčevića s početkom u 16 sati započet će peto Državno natjecanje u kuhanju čobanca. Ovaj je događaj zbog specifičnog gastro karaktera i velikog broja natjecatelja od iznimnog značaja za promociju kontinentalnog turizma Republike Hrvatske. U sklopu Čobanijade predviđen je i prigodni gospodarski sajam te nastup kulturno-umjetničkog društva „Šokadija Bocanjevci, Muške pjevačke skupine „Bećarine“ iz Đakova te Tamburaškog sastava  „Garavi“. Voditelj je programa Branko Uvodić.

U nedjelju, 15. rujna po završetku svečanog misnog slavlja u 10 sati, kojim će predsjedati đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić u Župnoj crkvi sv. Josipa Radnika u Belišću bit će blagoslovljeno osam vitraža u župnoj crkvi i skulptura „Uskrsli Krist“ u Ulici kralja Tomislava u gradu Belišću. Nedjeljno je poslijepodne rezervirano za središnji događaj manifestacije. Naime, od 17 sati bit će mimohod brojnih kulturno-umjetničkih društava, svečanih zaprega i jahača Konjogojske udruge Valpovštine te međunarodna smotra folklora s početkom u 18 sati na Trgu Ante Starčevića. Nastupit će :

 1. KUD „ŠOKADIJA“ BOCANJEVCI
 2. KUD „HERCEGOVAC“, ŠIROKI BRIJEG, BiH
 3. KUD „MOHAČ“, MOHAČ, MAĐARSKA
 4. KUD „DRUŽINA“ PAG
 5. FA „ACO KARAMANOV“ RADOVIŠ, REPUBLIKA SJEVERNA MAKEDONIJA
 6. KUD „VESELA ŠOKADIJA“, KORITNA
 7. HKUD“ SV. MARKO VIONICA“, VIONICA, BIH 
 8. FA“ĐIDO“ BOGATIĆ, SRBIJA
 9. KUD „ZRINSKI FRANKOPAN“, SLAVONSKI BROD
 10. KUD „BRANIMIR“, BENKOVAC
 11. KUD „VESNA“, MOJKOVAC, CRNA GORA
 12. RKUD „CRVENA JAGODA“
 13. HKUD „VALPOVO 1905“, VALPOVO
 14. HKPD „MATIJA GUBEC“, TAVANKUT, REPUBLIKA SRBIJA
 15. KUD „A. E. MIROLJUB“ VELIŠKOVCI, GAT, TIBORJANCI

U slučaju lošeg vremena, smotra će se održati u prostoru nastavno-sportske dvorane u Belišću.