Potvrda tolerancije i poštivanja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE U sklopu obilježavanja Mjeseca židovske kulture, jučer je u Kazališnoj kavani Belišće otvorena izložba fotografija "Jeruzalem, glavni grad Izraela".

Bila je to još jedna prilika u kojoj je naglašena multikulturalnost Belišća, grada kojeg je 1884. godine izgradnjom tvornice osnovala mađarska obitelj židovskog porijekla Gutmann. Belišće se razvijalo suradnjom, razumijevanjem i suživotom 22 nacionalne manjine, a to je potvrdila i zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, koja je na izložbi ugostila predstavnike Veleposlanstva Države Izrael u RH te Židovske općine Osijek.

 

-Za grad Belišće, koji je nastao na temeljima multikulturalnosti i multietničnosti važno je razvijati i održavati prijateljske odnose, kao što mi imamo sa Židovskom općinom Osijek i Veleposlanstvom u Zagrebu. Uključujemo se u obilježavanje važnih datuma, ovaj puta izložbom, i na taj način šaljemo poruku tolerancije i poštivanja. Kad god je prilika, treba isticati da je puno više onoga što nas kao ljude veže, nego razdvaja, rekla je belišćanska dogradonačelnica Ljerka Vučković, zahvalivši svima koji su sudjelovali u pripremi i organizaciji izložbe.

 

Po prvi je put u Belišću ovom prilikom bila otpravnica poslova Hadas Dolev iz izraelskog Veleposlanstva. Rekla je kako je pozitivno iznenađena informacijama koje je saznala o našem gradu, te naglasila važnost prenošenja znanja o porijeklu, povijesti i naslijeđu na mlade generacije, a jedan od načina da se to učini je i ova izložba fotografija.

-Na fotografijama možemo vidjeti razne faze Jeruzalema, grada koji je važan ljudima različitih religija diljem svijeta, a njegovo mijenjanje kroz prošlost, spoj staroga i novoga, u najboljem svjetlu prezentira Državu Izrael, poručila je konzulica Hadas Dolev.

 

-Uvijek se radujemo dolasku u Belišće, gdje se osjećamo dobrodošlo, rekao je predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, koji je predstavio ovogodišnji program Mjeseca židovske kulture u Osijeku, koji traje do 24. rujna.

 

Izložbu "Jeruzalem, glavni grad Izraela" organizirali su Grad Belišće, Veleposlanstvo Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Židovska općina Osijek i Centar za kulturu Sigmund Romberg. Na izložbi je prikazana 31 fotografija znamenitih mjesta, građevina te kulturnih spomenika, kao i svakodnevni život Jeruzalema, jednog od najstarijih gradova na svijetu i svetog grada triju religija (judaizma, kršćanstva i islama), mozaika kultura i nacionalnosti, ljudi i četvrti, starog i novog.

 

Spomenimo i da su uz konzulicu Hadas Dolev, iz Veleposlanstva Države Izrael u RH, došle i pomoćnica veleposlanika Plamenka Godić Šprišić te pomoćnica za kulturu u istom veleposlanstvu Iva Stipanov. Belišće je i ovom prilikom posjetio glavni rabin Židovske općine Zagreb Luciano Moše Prelević, a uz aktualnog predsjednika i tajnika Židovske općine Osijek, Damira Lajoša i Borisa Lichtenthala, u naš se grad uvijek rado vraćaju i bivši tajnik i predsjednik, Drago Kohn i Željko Beissmann te njegova supruga Nives, koja je uvelike doprinijela organizaciji izložbe u Belišću.