MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Povijest čitanja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 VALPOVO U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, u Gradskoj knjižnici i čitaonici, sinoć je dr. Dinko Župan održao zanimljivo predavanje o povijesti čitanja.

-Suvremeni trendovi u povijesnoj znanosti nakon dugog razdoblja proučavanja povijesti kroz analizu sukoba, posvećuju se proučavanju društvenih odnosa u povijesti kroz bizarnije teme - proučavajući povijest mirisa, čokolade, plesa, - pa i kroz povijest čitanja, istaknuo je na početku svog predavanja dr. Župan, navodeći pregršt izvorišta podataka o tome kada se počelo i na koji se sve način čitalo u prošla vremena.
I ovoga puta, sada već udomaćeni predavač o različitim temama vezanim za povijest iskazao se vlastitim prilogom izučavanju teme, pa je podsjetio na dnevničke zapise o čitanju Dore Pejačević ilustrirajući tako da čitanje može biti pasija koja svjedočio nama samima i svijetu oko nas.
I ovoga puta dvorana Multimedije bila je popunjena do posljednjeg mjesta. Uz već standardne posjetitelje, među publikom su se našli i srednjoškolci u pratnji svojih profesora i s pozornošću popratili predavanje, iako je u kratkoj raspravi nakon predavanja zaključeno da suvremene generacije zapostavljaju čitanje, kao umnu aktivnost na račun boravka uz televizor ili kakav drugi ekran. Poticaj da se takvo stanje promijeni je ponuda da se u ponedjeljak, 11. studenoga uz Dan hrvatskih knjižnica iskoristi akcija Sve besplatnoooo, učlane u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Valpovo – besplatno i počnu posuđivati i čitati knjige iz njenog bogatog knjižnog fonda. Ponuda, naravno, vrijedi za sve.
Program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige nastavlja se u utorak, 29. listopada uz druženje i pričaonicu o knjizi Teta Eva – tu pored nas, Ane Andračić. Tekstove iz knjige interpretiraju učenice: Sena Rakipović iz Srednje škole Valpovo i Lara Lončarić iz Osnovne škole Matija Petar Katančić, a sjećanja i uspomene pričaju suradnici, prijatelji, susjedi.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It

 

KINO PROGRAM

     STUDENI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerije fotografija

Ledom okovana rijeka (Dubravko Maričić)

Valpovački dvorac u zimskoj noći

Bajkovita Istra   (Maja Kraljik)

Boje jeseni u Valpovu