MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Guco predstavljen fotografijama, dokumentima i sjećanjima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

VALPOVO U Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo sinoć je otvorena izložba o povijesti Slavonsko podravske željeznice, popularno zvane Guco.

 

Na pedesetak panoa izloženo je stotinjak fotografija i dokumenata koji svjedoče o funkcioniranju te uskotračne željeznice koju su prije 130 godina osnovali industrijalci iz obitelji Gutmann kako bi drvenu građu iz šumom bogatih predjela dopremali do industrijskih pogona u Belišću, a i zbog prijevoza putnika.

Fotografije i dokumentaciju prikupio je i izložio profesor Dubravko Maričić čiji su brojni preci službovali na uskotračnoj željeznici.

-Posao na prikupljanju dokumentacije još nije dovršen iako to intenzivno radim dvije godine, jer se uvijek iznova pronađu neka nova svjedočanstva i dokumenti, a nadam se da će se steći i svi uvjeti da se o ovoj željeznici objavi i knjiga s prikupljenom građom, rekao je na otvorenju autor izložbe.

Proznim i lirskim tekstovima koje je čitala Sandra Miljački Andrić vlak i željeznica predstavljeni su kao inspiracija umjetnika, a na otvorenju izložbe predstavljene su knjige autora Zvonka Ćuraka, posljednjeg prometnika na belišćanskom kolodvoru koji je brojnim anegdotama iz željezničarskog života motivirao neke od posjetitelja da s prisutnima podijele svoja sjećanja na prometovanje Guce i brojne uspomene iz tog razdoblja djetinjstva i mladosti, što je otkrilo da je Guco još uvijek prisutan u svijesti svih koji suse bar jednom provozali nekom od relacija ove uskotračne željeznice.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It