Mirko Ćurić gostovao u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BELIŠĆE Sinoć je u Multimediji Gradske knjižnice i čitaonice Valpovo održano vrlo zanimljivo predstavljanje književnog rada đakovačkog autora Mirka Ćurića.

Ćurić je, inače, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog i vrlo plodan autor s preko nekoliko desetaka napisanih romana, kratkih priča, zbirki poezije, dramskih djela i slikovnica. U različitim publikacijama objavio je, bio urednik i koautor preko četrdeset znanstvenih i stručnih radova. Jedan je i od organizatora Đakovačkih vezova.

            Kroz razgovor s knjižničarkom Sandrom Miljački Andrić vidljivo je da je Ćurić istinski zaljubljenik u svoj zavičaj jer kroz svoje priče oživljava prošlost svoga kraja kroz književni i publicistički rad vezan za događaje, građevine i ljude koji su obilježili Đakovo. Tako je publika mogla čuti nešto o Stjepanu Kolbu, J.J.Strossmayeru, Vjeri Biller i drugima koji su potekli iz Đakova i okolice ili utisnuli svoj trag u ovaj slavonski grad. Predmet zanimanja ovog profesora književnosti i ravnatelja Srednje strukovne škole u Đakovu su stare priče, predaje i legende koje svaki grad ima u obilju, samo treba dovoljno dobra osluškivati.

            U sklopu gostovanja, bila je postavljena izložba orginalnih ilustracija koje su uklopljene u njegove slikovnice, od kojih je tek nekoliko orginalnih, dok je ostatak pokušaj da se od zaborava otrgnu priče đakovačkih starih žitelja i ostave zapisanim za buduće generacije.

            Književnu večer upotpunio je Ante Habjanović, učenik Glazbene škole Valpovo koji je nastupio u pratnji svog nastavnika, ravnatelja Glazbene škole, Danijela Čehajića.

            Puni sat je bio premalo da se predstavi i kaže sve što ovaj autor ima za ponuditi, tako da je svakako dogovorena buduća suradnja.