Bach trio gostuje u Valpovu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

VALPOVO Ustanova za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo Vam predstavlja BACH TRIO.  Ovaj renomirani trio čine MARTA SCHWAIGER, sopran, DANI BOŠNJAK, flauta i MARIO PENZAR, orgulje.

Bach Trio gostuje u petak, 19. lipnja 2020. godine u 20:00 sati u Kapeli Sv. Trojstva u dvorcu Prandau-Normann, Valpovo, Ulaz SLOBODAN!

 

Program:

 

 1. S. Bach
 2. Schweigt ihr Flöten; iz kantate „O holder Tag, erwünschte Zeit“, BWV 210
 3. Ich habe genug; iz kantate „Ich habe genug“, BWV 82
 4. S. Bach
 5. Partita za solo flautu u a-molu, BWV 1013
 6. S. Bach
 7. Meine Seele, sei vergnügt; iz kantate „Ich bin in mir vergnügt“, BWV 204
 8. S. Bach
 9. Fantazija u c-molu, BWV 906
 10. Antico (A. Motovunjanin)
 11. Tre frottole
 12. S. Bach
 13. Was Gott tut, das ist wohlgetan; iz kantate "Was Gott tut, das ist wohlgetan", BWV 100
 14. Seele, deine Spezereien; "Oster-Oratorium", BWV 249

 

Biografija:

 

Marta Schwaiger rođena je u Zagrebu, gdje je počela učiti solo pjevanje kod prof. Darije Hreljanović. Studij je nastavila u Beču na Bečkom konzervatoriju, gdje je diplomirala u klasi prof. Roberta Fontanea. Tijekom studija usavršavala je vokalnu tehniku kod prof. Natele Nicoli i Elene Filipove. Pohađala je majstorske tečajeve kod Laurencea Cummingsa, Catherine Denley (Aestas Musica), Annemarie i Gerharda Zellera, Luciane Serre, Delfa Menicuccia (Montalto Opera studio), Elene Filipove, Katje Borisove, Marianne Prizzon, Dunje Vejzović te Silvije Dalla Benette. Nastupala je kao solistica u praizvedbi Requiema Srećka Bradića u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, na 47. Varaždinskim baroknim večerima s ansamblom Capella Zriniana, na festivalu IPEW u Bjelovaru 2017. s biNgbang ansamblom i marimbistom Ludwigom Albertom, te 2018. s Hrvatskim baroknim ansamblom. Od 2018. nastupa u sklopu Harlequin Art Collective ansambla izvodeći djela Messiaena. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu debitirala je 2017. ulogom Barbarine u Mozartovom Figarovom piru, a 2018. ostvaruje ulogu Papagene u Čarobnoj fruli. Završila je studij prevođenja (njemački, ruski i hrvatski jezik) na Institutu za prevođenje Sveučilišta u Beču (Zentrum für Translationswissenschaft, Universität Wien). Ruski kulturni institut u Beču dodijelio joj je stipendiju za usavršavanje na Državnom institutu za ruski jezik A. S. Puškin u Moskvi. Prevodi njemačke i ruske drame za Hrvatski radio i kazalište. Članica je Društva hrvatskih književnih prevodilaca. Godine 2018. u izdanju Croatia Records objavljen je CD "Marta Schwaiger, Dani Bošnjak & Krešimir Has play Bach".

Svestrani Dani Bošnjak jedan je od najtraženijih hrvatskih flautista. Kao solist, član raznih komornih sastava (Zagrebački puhački ansambl, Cantus ansambl, Accoustic project, Camerata Garestin, Ex Arte, trio Karamazov, Milošev, Bošnjak) i dugogodišnji član Zagrebačke filharmonije nastupio je na pet kontinenata, od Musikvereina u Beču, Concertgebouwa u Amsterdamu do Glenn Gould studia u Torontu i Suntory Halla u Tokiu. Flautu je počeo učiti sa 7 godina kod prof. Kondresa, u čijoj je klasi kasnije diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Bogat repertoar seže od rane glazbe koju izvodi na povijesnim instrumentima do skladbi suvremenih autora, uključujući i jazz improvizacije.  Praizveo je brojna djela hrvatskih skladatelja od kojih se neka nalaze na novom nosaču zvuka „Canto Peregrino“ u izdanju Cantusa (2014). Dani Bošnjak svira na flauti Alfred Verhoef.

Mario Penzar (Slavonski Brod, 1961.) se nakon diplome iz orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu nastavio usavršavati na Visokoj glazbenoj školi u Beču kod A. Mitterhofera i na majstorskim tečajevima u Austriji, Belgiji, Danskoj i Hrvatskoj (J. Ferrad, Ch. Dubois, L. Rogg, K. d’Hooghe i dr.). Godine 1989. dobio je prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Flor Baron Peeters u Belgiji, te nastavio nizati priznanja u domovini i inozemstvu. Gostovao je širom Europe, u Kuvajtu i u SAD-u, nastupajući kao solist, uz simfonijske orkestre i komorne ansamble. Redoviti je sudionik brojnih festivala kao što su Orgulje Zagrebačke katedrale, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Glazbene večeri u sv. Donatu, Wiener Orgelkonzerte, Orgeltage in Rheda/Hannover... Jedan je od utemeljitelja Hrvatskog baroknog ansambla. Bio je dugogodišnji umjetnički ravnatelj festivala Organum Histriae. Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju te niz emisija o orguljskoj interpretaciji. Titularni je orguljaš Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. (MIC / Minstrel 2015.)