MALI OGLASI

PRETRAŽI OGLASE

Tražite posao

VIDEO

 

 

 

 

Prijateljstvo biskupa s valpovačkim vlastelinima

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

VALPOVO Iako župe Valpovštine nisu u vrijeme biskupovanja Josipa Jurja Strossmayera bile u Đakovačko-srijemskoj biskupiji, zabilježeno je više Strossmayerovih dolazaka u Valpovo.

To nije neobično zna li se da je Strossmayer bio angažiran u ukupnom životu tadašnje države te je biran i imenovan u različite odbore pa je i po tim dužnostima dolazio, piše u svojim najnovijim istraživanjima o vezama biskupa Strossmayera s Valpovom lokalni povjesničar Stjepan Najman.

Za Akademiju bilo im lakše novac obećati nego dati

“Kada je Strossmayer inicirao osnivanje Akademije (1860. god.), odazvalo se gotovo 500 utemeljitelja darivajući od jedne do 10.000 forinti. Ne računajući Strossmayera, tri najveća donatora tom prilikom bili su zagrebački nadbiskup Juraj Haulik, grof Julije Janković i upravo valpovački barun Gustav Prandau, koji uplaćuju 10.000 forinti. Usporedbe radi, prosječna nadnica tada je iznosila 1 forintu. Valja spomenuti da je u mnogih utemeljitelja bilo 'domoljublje veće negoli njihove kese'. Njih 87 (ili 20 posto) nije bilo u mogućnosti do početka 1887. isplatiti obećane svote”, piše Najman.

- Kao novopostavljeni biskup Đakovačko-srijemske biskupije, Josip Juraj Strossmayer boravi u Valpovu 24. veljače 1851. godine. Prvo je obišao župu, gdje mu je domaćin bio valpovački župnik Pavao Gotlibović. Ipak, prava svrha biskupova dolaska u Valpovo bila je pripojenje Valpovštine, koja je bila u sastavu Pečuške biskupije, Đakovačko-srijemskoj biskupiji. Znao je da za to mora dobiti podršku valpovačkog vlastelina baruna Gustava von Prandaua, te ju je zatražio posjetivši ga u valpovačkom dvorcu. No, na biskupovu žalost, tada potrebnu podršku nije dobio.

Za vjerovati je kako ovo nije bio i posljednji njihov razgovor o toj temi, jer su se morali sastajati kao članovi različitih odbora. Jedan od takvih bio je i Odbor za uređenje plovnosti Drave nizvodno od Barča do Osijeka, u kojem je Gustav Prandau bio član, a Strossmayer predsjednik. Strossmayer je bio i veliki župan Virovitičke županije (1861./62.), pa je i zbog toga moglo biti razgovora - pretpostavlja Najman.

Kaže da je ta dva velika čovjeka svojega vremena, osim politike, još više spajala kultura, jer poznata je sklonost obojice kulturi i pokroviteljstvu umjetnika. Zabilježeni su Strossmayerovi posjeti društvenim i koncertnim priredbama u Osijeku, Đakovu, Zagrebu i drugdje te doticaji s glazbenicima, a ljubitelji glazbe bili su i valpovački baruni Karlo i Gustav Prandau.

Opće je poznato da i u svojim poznijim godinama biskup Strossmayer nije mirovao. U arhivu valpovačkog DVD-a nalazi se zapisano da je biskup bio u posjetu grofu Rudolfu Normannu 24. i 25. rujna 1898. godine. To potvrđuju i dva poziva vatrogascima, odnosno članovima vijeća, a oba potpisuje predsjednik Leonard Fichtner.

“Prvi poziv datiran je 24. rujna, u kojem piše: 'Danas dolazi preuzvišeni gospodin biskup djakovački Josip Juraj Strossmayer u goste k našem pokrovitelju'. U nastavku se pozivaju svi članovi da dođu 'u potpunoj opremi s kacigom u ½ 4 sata pred glavnu gasilanu'. Još je dopisano grafitnom olovkom: 'Bilo lijepo ili kiša'. Drugi je poziv od 25. rujna, a njime se pozivaju samo članovi vijeća da 'izvole doći danas u ½ 11 sati pred školu odakle ćemo poći u grad da se poklonimo velikomu djakovačkom biskupu i narodnom dobrotvoru preuzv. g. Josipu Jurju Strosmayeru'. Od vijećnika se traži potpuna oprema, kaciga, naramenica i bijele rukavice. Iz vatrogasnih poziva, nažalost, nije vidljiv razlog dolaska, ali je moguće da je biskup još jednom tražio potporu za pripojenje župa s Valpovštine Đakovačkoj biskupiji”, piše Najman.

Valpovo je, međutim, tek 1971. izdvojeno iz Pečuške i pripojeno Đakovačko-srijemskoj biskupiji.

U povodu 50 godina Strossmayerova biskupovanja, valpovački vlastelin grof Rudolf Normann von Ehrenfels daruje mu 1900. godine biskupski štap s posvetnim natpisom: “Grof Rudolf Normann Ehrenfelški Josipu Jurju Strossmayeru o pedesetgodišnjici biskupovanja 1850. - 1900.” Taj štap danas koristi đakovačko-osječki nadbiskup, msgr. Đuro Hranić.

Lidija ANIČIĆ

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi

PROGNOZA VREMENA

giweather joomla module

DRUŠTVENE MREŽE

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinRSS FeedPinterest
Pin It